BiH
0

Zbog snijega otežan saobraćaj u cijeloj BiH

NINA
Intenzivne snježne padavine otežavaju i usporavaju odvijanje saobraćaja u cijeloj zemlji. Kolovoz je sužen, a poteškoće vozačima pričinjava i jak vjetar, koji stvara snježne nanose.

Zbog nanosa snijega na kolovoz zatvoreni su cestovni pravci Livno - Šuica (prijevoj Borova glava) i Tjentište - Gacko (prijevoj Čemerno). I dalje traje zabrana za teretna vozila preko 7.5 tona na graničnom prijelazu Izačić.

Na planinskom prijevoju Makljen (Prozor - Gornji Vakuf/Uskoplje) promet se odvija samo za putnička vozila. Na prijevoju Ivan sedlo (Sarajevo - Konjic) na snazi je zabrana kretanja za teretna vozila s prikolicom i šlepere.

Ostali putni pravci trenutno su prohodni, ali s obzirom na otežan saobraćaj, vozačima se preporučuje da na put ne kreću bez lanaca, koji su obvezni za sva vozila, naročito na dionicama u višim planinskim predjelima.

Ekipe putne operative stalnim intervencijama održavaju prohodnost većine cestovnih pravaca, ali zbog intenzivnih padavina njihov rad je otežan.

Vozačima se savjetuje da voze maksimalno oprezno, da drže odstojanje između vozila te da na put ne kreću bez zimske opreme.

Saobraćaj vozila na graničnim prelazima protječe nesmetano, uz kraća zadržavanja.