BiH
0

Zbog različitih pravilnika različit rok trajanja soli

FENA
Direktor Solane Tuzla Izudin Kapetanović povodom medijskih spekulacija o roku trajanja soli istaknutom na ambalaži pakovanja soli te tvornice koji je za tržište Republike Srpske dvije, a za tržište Federacije BiH tri godine, izjavio je kako je taj rok različit za entitete isključivo zbog različitosti entitetskih propisa.

Direktor Kapetanović je u izjavi Feni istaknuo kako je trajanje soli neograničeno, navodeći kako su trenutno na snazi u BiH različiti propisi u entitetima koji se odnose na proces jodiranja soli.

"Solana nema veze s tim jer smo proizvodeći so limitirani da imamo zajedničku kutiju. Time želimo da budemo ti koji će povezati tržište. Za različite rokove na kutiji pakovanja krivi su različiti pravilnici država koje su nastale raspadom bivše Jugoslavije", kazao je Kapetanović.

Po njegovim riječima radi se o različitim odredbama pravilnika o jodiranju soli jer pojedine zemlje jodiraju so između 14 i 20 miligrama po kilogramu, dok druge imaju standarde od 18 do 25 miligrama.

Republika Srpska se opredijelila za jodiranje slično kao i u Srbiji tako da kada mi jodiramo so to radimo za različito tržište, a što se tiče BiH mi želimo da povežemo tržište i zato na jednoj kutiji prema pravilniku koji je na snazi u Federaciji BiH ta so može da traje tri godine, a po pravilniku koji vrijedi u Republici Srpskoj dvije godine, kazao je direktor Solane Tuzla. Istakao je da Solana može napraviti dvije kutije za pakovanje s različitim rokovima, ali da bi opet to samo bila formalna radnja.

Po njegovim riječima i ova pojava različitih rokova ispravnosti soli je «dokaz koliko je u BiH teško doći do nečega jedinstvenog».