Skuplji pekarski proizvodi
0

Zbog rasta cijena pšenice, "Klasov" hljeb 1,10 KM

Sarajevo-x.com
Zbog enormnog rasta cijena pšenice, saopćeno je, kompanija Klas d.d. Sarajevo primorana je, nakon skoro dvije godine, povećati cijene pekarskih proizvoda. Od 21. decembra 2010. godine proizvođačka cijena osnovnih vrsta hljeba, polubijelog i narodnog težine 400 grama, iznosit će 0,88 KM. Preporučena maloprodajna cijena ovih vrsta hljeba s uključenim PDV-om bit će 1,10 KM.

"Korekcije cijena bile su neminovne u situaciji kada je trenutna tržišna cijena pšenice 245 EUR/tona, dok s troškovima transporta, skladištenja i kontrole kvaliteta ta cijena dostiže i 600 KM/tona. Samo u toku drugog polugodišta cijena pšenice je porasla za nevjerovatnih 109 posto. Zbog toga su proizvođači u susjednim zemljama još prije nekoliko mjeseci povećali cijene hljeba i peciva. Hljeb je u Hrvatskoj poskupio za 10 posto, a u Srbiji za 16 posto", pojašnjavaju iz ove firme.

Iako je BiH u pogledu nabavke pšenice u daleko lošijoj poziciji u odnosu na susjedne zemlje, jer nema dovoljno domaće proizvodnje ove žitarice, hljeb je u BiH, ipak, bio jeftiniji.

"Imajući u vidu socijalno-ekonomski položaj bh. građana, Klas je u proteklih šest mjeseci učinio sve kako bi što duže zadržao dosadašnje cijene hljeba i ostalih pekarskih proizvoda. Činili smo to nauštrb rezultata poslovanja i standarda svojih 1.100 uposlenika. Međutim, trenutna cijena pšenice, kao i najave da će se trend rasta nastaviti, primorali su nas na poduzimanje ove mjere", kaže se u saopćenju iz Klasa.

U firmi dodaju kako je odluka o povećanju cijena uslovljena i jakim utjecajem finansijske krize na cijenu kapitala, visokim kamatnim stopama na kredite koji se koriste za nabavku pšenice i repromaterijala za pekarstvo, te kontinuiranim rastom cijena energenata u ovoj godini, prije svega nafte.