Ministar kritikuje Predsjedništvo BiH
0

"Zbog Radmanovića narušen ugled naše države u UN-u"

FENA
Sven Alkalaj (Foto: Sarajevo-x.com)
(Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
Ministar vanjskih poslova BiH Sven Alkalaj ocijenio je neprimjerenom odluku Predsjedništva BiH da naša zemlja predsjedava tematskom sjednicom Vijeća sigurnosti UN-a na nivou ambasadora - stalnog predstavnika BiH u UN-u.

Alkalaj je danas novinarima u Sarajevu rekao da takav nivo predsjedavanja nije uobičajen za dosadašnju praksu vođenja Vijeća sigurnosti UN-a, te da spomenuta odluka Predsjedništva nije u interesu države BiH.

Potvrdio je da je zbog toga uputio i hitan dopis Predsjedništvu BiH, u kojem naglašava kako odluka o predsjedavanju BiH na nivou ambasadora može imati ozbiljne posljedice na njen međunarodni ugled u svijetu.

"Uobičajeno je da tematskim sjednicama predsjedava najmanje ministar vanjskih poslova, jer se tako pokazuje koliku važnost država pridaje izgradnji međunarodnog mira i stabilnosti u svijetu", podcrtao je Alkalaj.

Ističe da je MVP BiH u pripremnim dokumentima za predsjedavanje jasno naznačilo potrebu predsjedavanja na što većem nivou, s obzirom da se radi o izuzetno velikoj obavezi i odgovornoj međunarodnoj ulozi.

Alkalaj također tvrdi da je, iako se radi o odluci Predsjedništva BiH, zapravo izričit stav predsjedavajućeg Nebojše Radmanovića da BiH predsjedava na nivou ambasadora.

Bh. šef diplomatije još navodi da su, zbog predsjedavanja na niovu ambasadora, neki visoki zvaničnici otkazali svoje učešće na sjednici, među kojima je visoka predstavnica EU za vanjsku i sigurnosnu politiku Catherine Ashton, te ministri vanjskih poslova Portugala, Indije, Brazila.

"Bojim se da od nekih velikih zemalja na toj sjednici ne budemo imali samo zamjenike ambasadora", smatra ministar Alkalaj.

Tematska debata, koju je predložila BiH kao predsjedavajuća Vijećem sigurnosti Un-a planirana je za 21. januara. Riječ je o sjednici na kojoj će se razgovarati o temi postkonfliktna izgradnja institucija kao dio izgradnje mira.

Inače, program rada tokom predsjedavanja BiH Vijećem sigurnosti je usaglašen tokom bilateralnih konsultacija, a očekuje se da će danas ovaj program i stupiti na snagu.

Tokom predsjedavanja BiH, u Vijeću sigurnosti UN-a je planirano razmatranje, kako je naveo Alkalaj, niza "vrućih tema", kao što je referendum o otcjepljenju južnog Sudana, humanitarna situacija u Darfuru, Nepalu, a planirana je i debata o Bliskom istoku.

Ministar pojašnjava da je riječ o redovnoj debati o Bliskom istoku, te da palestinsko pitanje neće biti pokrenuto tokom predsjedavanja naše zemlje.

Rečeno je i da Misija BiH pri UN-u funkcionira u punom sastavu, da ima dovoljan broj diplomata, te da se očekuje da BiH uspješno odgovori izazovima predsjedavanja.