BiH
25

Zbog propusta: Dok čekaju rješenje penzioneri su bez zdravstvenog osiguranja

Piše: M. N.
Kada steknu pravo na penziju, građani FBiH podnose prijavu Federalnom zavodu za penzijsko i invalidsko osiguranje kako bi dobili Rješenje kojim im se dodjeljuje status penzionera. Nažalost, to rješenje se čeka nekoliko mjeseci, a u nekim slučajevima i više od godinu dana. U tom periodu (od trenutka podnošenja prijave do izdavanja rješenja), te osobe nemaju zdravstveno osiguranje i ne mogu se liječiti.

Nerijetki su slučajevi da osobe koje čekaju rješenje ne mogu ovjeriti zdravstvenu knjižicu, samim tim, ne mogu otići ljekaru, dobiti potrebne lijekove, uraditi potrebne preglede ili u najgorem slučaju otići na operaciju bez plaćanja.

Ne postoji pravna regulativa

Kako je za naš portal rečeno u Stručnoj službi Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije Bosne i Hercegovine, razlog ovome je svojevrsni "pravni vakuum" jer ne postoji pravna regulativa načina ostvarivanja prava na zdravstveno osiguranje ove kategorije stanovništva.

"Članom 11. stav 3. Pravilnika o podnošenju prijava za upis i promjene upisa u Jedinstveni sistem registracije, kontrole i naplate doprinosa ("Službene novine Federacije BiH", br.73/09,38/10,77/10 i 9/11), koji je donio federalni ministar finansija, precizirano je da će se zdravstveno osiguranje budućih korisnika prava na penziju u periodu od podnošenja zahtjeva za penzionisanje do dostavljanja prijave elektronskim putem u bazu podataka Jedinstvenog sistema, za podnosioca zahtjeva koji ispunjava uslove za sticanje prava na penziju, osigurati na način što će Federalni zavod za penzijsko i invalidsko osiguranje popuniti obrazac JS3100 u pojedinačnim slučajevima na osnovu kojeg će nadležna Poreska uprava unijeti i obraditi podatke iz prijave, a na osnovu ispisa iz Jedinstvenog sistema Zavod zdravstvenog osiguranja ovjerava zdravstvenu knjižicu.

Međutim članom 36. stav 3. navedenog Pravilnika je propisano da prijave odnosno odjave mogu podnositi na odgovarajućim obrascima u pisanoj formi, najkasnije do 30. juna 2011. godine. Dakle, nakon 30. juna 2011. godine, postavlja se pitanje načina ostvarivanja prava na zdravstveno osiguranje budućih korisnika prava na penziju u periodu od podnošenja zahtjeva za penzionisanje do dostavljanja prijave elektronskim putem u bazu podataka, odnosno do dobijanja rješenja o penzionisanju", kazali su nam iz Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH.

Dva "polurješenja"

Ovim osobama ostaju dvije opcije: da sami sebi uplaćuju zdravstveno osiguranje ili da ostvare pravo na zdravstveno osiguranje kao član porodice osiguranika.

Podaci govore da više od 670.000 građana BiH živi ispod granice siromaštva, a hiljade ljudi ima samo jedan obrok iz narodnih kuhinja. Samim tim, prva opcija prema kojoj budući penzioneri trebaju sami sebi uplaćivati zdravstveno osiguranje teško je izvodiva za većinu građana.

Prema Zakonu o zdravstvenom osiguranju, ovu kategoriju mogu osigurati njihovi supružnici, djeca, unuci ili braća ukoliko žive s njima. Što opet predstavlja problem za osobe koje žive same i nemaju porodicu.

Da bi se ovaj problem riješio i pacijenti penzioneri koji čekaju rješenje o penziji ne bi ostali bez potrebne zdravstvene njege, treba napraviti izmjene 11. člana Pravilnika o podnošenju prijava za upis i promjene upisa u Jedinstveni sistem registracije, kontrole i naplate doprinosa, što mogu učiniti nadležne institucije i Parlament FBiH.

Do tada, veliki broj osoba koje su teško oboljele morat će čekati rješenje o penziji s kojim će se moći prijaviti Zavodu i ovjeriti svoje zdravstvene knjižice. Ako ga dočekaju na vrijeme.