BiH
101

Zbog pronevjere uhapšeni uposlenici Tužilaštva BiH i Suda BiH

Klix.ba
Postupajući po nalogu Tužilaštva BiH, policijski djelatnici MUP-a RS i Federalne Uprave policije, lišili su slobode Trifković Miću, rođenog 1969. godine, i Petrović Nenada, rođenog 1966. godine, uposlenike Tužilaštva BiH i Suda BiH.

Navedeni osumnjičeni su pod istragom zbog produženog kaznenog djela pronevjere u službi iz članka 221. KZ BiH i kaznenog djelo teške krađe u saizvršiteljstvu, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Oni su osumnjičeni da su duži vremenski period, Trifković kao vozač uposlen u Tužilaštvu BiH i Petrović kao referent specijalist za izvršenje kaznenih sankcija i evidenciju privremeno oduzetih predmeta u Sudu BiH, unutar kompleksa pravosudnih institucija, otuđivali robu (dokazni materijal), čijom su prodajom, ostvarivali nezakonitu imovinsku korist.

"Zbog interesa istrage, u ovom trenutku ne možemo dati javnosti više informacija", stoji u saopćenju Tužilaštva BiH.

Za navedene osumnjičene postupajuća tužiteljica će prema Sudu BiH uputiti prijedlog za određivanje mjere pritvora u trajanju od 30 dana.

U okviru predmeta, Tužilaštvo BiH će insistirati na oduzimanju nezakonite imovinske koristi koju su stekli osumnjičeni.

Tužilaštvo BiH ističe da je odlučno u borbi protiv kriminala i korupcije i da će intenzivno i detaljno istražiti i procesuirati počinjene nezakonitosti, a naročito zbog toga što su počinitelji uposlenici pravosudnih institucija.

Protiv uposlenika Tužilaštva BiH, koji je već udaljen sa izvršavanja poslova i zadataka, bit će proveden disciplinski postupak, saopćeno je iz ove institucije.