BiH
50

Zbog povećane potrošnje iz Sarajevogasa "zamolili" Toplane da koriste alternativna goriva

Piše: S. H.
Foto: Ilustracija (Klix.ba)
Foto: Ilustracija (Klix.ba)
Zbog niskih temperatura povećana je i dnevna potrošnja gasa u Sarajevu, te je kompanija Sarajevogas "zamolila" veće potrošače, poput Toplana Sarajevo, da pređu na alternativna goriva. Ipak, bivši direktor BH Gasa Almir Bečarević tvrdi da zbog pogrešne politike BiH prijeti nedostatak gasa, zbog čega će građani ispaštati.

"Većim potrošačima smo preporučili da počnu koristiti alternativna goriva zbog veće potrošnje gasa u Kantonu Sarajevo. Isporuke nisu smanjene, ali oni koji imaju mogućnost alternative trebaju koristiti druga goriva, jer se trenutno troši više nego što imamo na raspolaganju", kazao je za Klix.ba Mehmedalija Sijarić iz Sarajevogasa.

Iz te kompanije tvrde da raspoložive količine gasa za BiH dolaze u onom obimu koji je i naručen, međutim, zbog niskih temperatura je povećana i potrošnja, pa su Toplane Sarajevo zamoljene da koriste mazut.

Međutim, bivši direktor BH Gasa Almir Bečarević u pismu upućenom nadležnom ministru tvrdi da su za nedostatak dovoljnih količina gasa krivi neodgovorna politika i štetni ugovori.

"Odavno je jasno da će Sarajevogasu nedostajati gasa kada dođe do sniženja temperature, kao trenutno. To je proizvod nepovoljnog aneksa ugovora koji je BH Gas zaključio s mađarskom kompanijom FGZS. Tim aneksom BH Gas ima na raspolaganju dnevni kapacitet za transport gasa kroz Mađarsku u količini od 1.050.000 Sm3", istakao je Bečarević.

Poređenja radi, sve prethodne godine, počevši od 1998. godine, BH Gas je imao na raspolaganju dnevni kapacitet za transport u količini od 1.500.000 Sm3, sa pravom pristupa do 1.800.000 Sm3.

Bečarević ističe kako su samo Sarajevogasu na dnevnoj bazi potrebne količine od 1.100.000-1.500.000 Sm3 gasa.

"Zakup za transport 1.800.000 Sm3 gasa kroz Mađarsku nije koštao ništa više od redovnog, a sada ga nemamo nikako. Da stvar bude još gora, taj aneks je potpisan do 2023. godine. Sada imate situaciju da nemamo dovoljno gasa, da BH Gas ne ostvaruje prihod niti dobit zbog manjih količina, da Toplane Sarajevo koriste mazut. S druge strane, građani koriste ćumur ili drvo ili gume, a na kraju će BH-Gas morati platiti penale za naručene, a netransportovane količine, što će sve platiti građani. Gasa nemamo, a sve ćemo platiti", naglašava Bečarević.