BiH
0

Zbog "parcijalne anamneze" svjedokinja se ne sjeća mnogih stvari

FENA
Zvornik
Zvornik
Na suđenju šestorici optuženih za zločine nad bošnjačkim civilima u Zvorniku, u vrijeme rata u BiH, danas je svjedokinja Ljubica Vasiljević, koja je radila kao ljekar, rekla da je zatvorenim Bošnjacima u fabrici "Novi izvor" pružila medicinsku pomoć, ali da se, zbog "parcijalne amnezije mnogih stvari ne sjeća".

Vasiljević je objasnila da je krajem maja 1992. godine bila raspoređena da radi u hitnoj pomoći zvorničke bolnice, gdje su zbrinjavali ranjenike i bolesne.

Ona je navela da je s medicinskom sestrom, ne precizirajući kada je to bilo, po nalogu direktora bolnice otišla u fabriku "Novi izvor", koji je tada bio zatvor, da pruži pomoć povrijeđenim Bošnjacima. Prema njenom svjedočenju, povrijeđenima je ukazala pomoć, ali se ne sjeća koliko je bilo povrijeđenih i ranjenih, niti kakve su povrede bile u pitanju.

Vasiljević je rekla da je dva-tri puta odlazila u "Novi izvor" i da je poslije čula da su zatvorenici "otišli u razmjenu".

"Imam parcijalnu amneziju za mnoge stvari. To je posljedica onoga što mi se dešavalo privatno", kazala je Vasiljević.

Ona je dodala da se "samo sjeća jedne povrede glave koja je izgledala u obliku latiničnih slova iks".

Vasiljević je rekla da je čula da su Bošnjaci bili zatvoreni i na mjestu zvanom "Ekonomija", ali da ne zna od koga je to čula.

Prema njenom svjedočenju, čula je i da su u Domu kulture u Čelopeku bili zatvoreni Bošnjaci, da je "Repić" (Duško Vučković, bio je jedan od optuženih, umro u Okružnom zatvoru u Beogradu prije nego što je počeo ovaj sudski postupak) tu dolazio i pravio haos, kao i da su "svi o tome šutjeli".

Svjedokinja je rekla da je čula za iseljavanje Bošnjaka iz sela Kozluk i da ih "iseljavaju Srbi", ali da joj detalji tog događaja nije poznat.

Pošto je Vasiljević govorila da su u hitnoj pomoći donošeni leševi i da je obavljala samo vanjski pregled leševa, jer nije bilo patologa, zamjenik tužioca za ratne zločine Milan Petrović pitao ju je da li je obavljala pregled leševa i u Karakaju.

Ona je odgovorila potvrdno, precizirajući da je po nalogu direktora bolnice dva-tri puta bila u Karakaju na mjestu zvanom "Gerina klanica" da je obavila pregled leševa, da su bili u pitanju leševi muškaraca, civila, da se ne sjeća koliko ih je bilo, niti je saznala odakle su.

Svjedokinja je kazala da je o pregledu tih leševa upisala u posebnu evidenciju, "koja je predata Komunalnom preduzeću", javio je Tanjug.

U tom krivičnom postupku optuženi su Dragan Slavković, Brano Grujić, Branko Popović, Ivan Korać zvani "Zoks", Siniša Filipović i Dragutin Dragićević, koji se terete za prinudno iseljenje žitelja sela Kozluk i za zločine nad Bošnjacima u Domu kulture u Čelopeku i mjestima zvanim "Ciglana" i "Ekonomija".

Suđenje je počelo krajem 2005. godine u Vijeću Okružnog suda za ratne zločine, a optuženi su negirali da su počinili ratne zločine za koje se terete.

Nastavak suđenja je zakazan za 1. novembar, kada će biti saslušavani svjedoci koje je predložila odbrana.