BiH
44

Zbog padavina rijeka Sana u porastu, proglašen prvi stepen pripravnosti

SRNA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Gradski štab za vanredne situacije Prijedor večeras je, nakon uvida u stanje vodostaja rijeke Sane, koji je u 20.00 sati iznosio 380 centimetara, proglasio prvi stepen pripravnosti zaštite od poplava na području grada.

Član Štaba Draško Đenadija potvrdio je da je, uz konsultacije sa gradonačelnikom Markom Pavićem, kao predsjednikom Štaba, odlučeno da se sve nadležne institucije i subjekti zaštite i spasavanja od poplava stave u stanje prvog stepena pripravnosti, budući na količinu padavina i vodostaj rijeke Sane, koji je u stalnom porastu.

"Budući da se, prema najava meteorologa, padavine očekuju i tokom noći, te da će vodostaj rijeke Sane preći kritični nivo od 420 centimetara, kada se proglašava ovaj stepen odbrane od poplava, odlučili smo da odluku o njegovom proglašenju donesemo večeras kako bi sve potrebne subjekte stavili na vrijeme u stanje pripravnosti", istakao je Đenadija.

On je potvrdio i da su vodostaji rijeka Gomjenice i Miloševice, takođe, u porastu, ali da ni oni, kao ni rijeka Sana, za sada još ne ugrožavaju stambene objekte i komunikacije u zoni ovih vodotoka.

Đenadija je pojasnio da se prilikom proglašenja prvog stepena pripravnosti zaštite od poplava obavezuju sve nadležne institucije i subjekti zaštite i spasavanja da preduzmu planom predviđene mjere.

Ovim mjerama obavezuju se i sva preduzeća i institucije na području grada Prijedora, koje raspolažu materijalno-tehničkim sredstvima koja se mogu staviti u funkciju zaštite od poplava, da ih stave u stanje pripravnosti i da se angažuju na izvršavanju zadataka prema datim naredbama Gradskog štaba.

Obaveze se odnose i na Higijensko-epidemiološku službu Doma zdravlja Prijedor i Javno preduzeće "Vodovod" da preduzmu potrebne mjere nadzora i provođenja higijensko-epidemioloških mjera po pitanju snabdijevanja građana vodom za piće.