MUP KS
0

Zbog opijanja na javnim mjestima 263 kazne

Piše: A. Karadža
Konzumiranje alkohola na javnim mjestima u glavnom gradu BiH tretira se kao remećenje javnog reda i mira za što je predviđena novčana kazna u rasponu od 200 do 600 KM.

Samo u toku 2009. godine službenici četiri policijske stanice podnijeli su 263 prekršajna naloga za konzumiranje alkohola na javnim mjestima.

Većina prekršajnih kazni izrečena je na području opštine Centar u kojoj je, osim građana BiH, nalog dobio i jedan građanin Srbije.

Kako nam je saopšteno iz MUP-a KS navedene radnje obavljaju se u sklopu redovnih aktivnosti policije i ne provode se ciljane akcije u kojima se na djelu hvataju osobe koje konzumiraju alkohol.

Policajci se na često na lice mjesta upućuju na pozive građana, a takvih dojava najviše je opštini Centar.

Kako su nam rekli iz PS Centar, oni raspolažu informacijama o lokacijama i javnim mjestima gdje dolazi do češćeg okupljanja mladih ljudi u cilju konzumiranja alkohola. Takva mjesta su najčešće parkinzi i parkovi u kojima su okupljanja najmasovnija tokom vikenda.

Prema podacima MUP-a KS pojava policijskih službenika na ovim mjestima uveliko je smanjila remećenja javnog reda i mira kao i drugih negativnih pojava.

Kako je za Sarajevo-x.com izjavio Irfan Nefić, portparol MUP-a KS, policijski službenici će nastaviti provoditi Odluku o zabrani konzumiranja alkohola i u toku ljetne sezone i predstojećeg Sarajevo Film Festivala.

"Zakon nema sezonski karakter i odluke važe za cijelu godinu, tako da će se provoditi i u narednom periodu kao i za vrijeme trajanja SFF-a. To će, naravno, zavisiti od kapaciteta i raspoloživog policijskog kadra kojeg nedostaje. Prioriteti će biti mjesta na kojima se narušava javni red i mir", rekao je Nefić za naš portal.