BPK
0

Zbog obilnih padavina Drina i Prača se izlile iz korita

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Zbog obilne kiše u protekla 24 sata na području BPK došlo je do izlijevanja Drine i Prače iz korita. Iako je poplavljen određen broj stambenih objekata, lokalnih puteva te poljoprivrednih dobara, u operativnom centru Kantonalne uprave Civilne zaštite ističu da nije pričinjena velika materijalna šteta.

„ U dužini od oko 50 metara poplavljeni su lokalni putevi Osanica - Muhovača i Sadba - Ahmovići, zatim šetalište „Mustafe Muratspahića“ i jedan broj poljoprivrednih dobara u Mjesnoj zajednici Mravinjac. U međuvremenu, vodostaj Drine koji je noćas oko 2 sata iznosio 290 cm, smanjen je na 275 cm, tako da ne prijeti opasnost od novih poplava“, kazao je Feni šef Operativnog centra KUCZ Fahrudin Bezdrob.

Po njegovim riječima, visok vodostaj Drine ugrozio je i jedan broj poslovnih i stambenih objekata te poljoprivrednih dobara na području općine Foča-Ustikolina, gdje je uz ostalo poplavljen i lokalni put Cvilin - Kožetin u dužini oko 200 metara.

Poplavljene su podrumske prostorije jednog broja stambenih objekata i plastenici i izletište Modran.

„I vodostaj Prače jučer je dostigao kritičnu tačku, što je dovelo do začepljenja propusta i ugrožavanja puta, ali i manjeg klizanja tla. U naselju Bare iz korita se izlila i Čemernica koja je poplavila privatna imanja. Danas je situacija bolja jer je vodostaj u Prači smanjen za oko jedan metar“, kazao je Bezdrob.

Naglasio je da Operativni centar Kantonalne uprave Civilne zaštite radi 24 sati te da se u slučaju potrebe građani mogu obratiti na telefon 121.

U stalnoj pripravnosti su i općinski štabovi Civilne zaštite da bi spremno reagirali na eventualne opasnosti od prirodnih i drugih nesreća.