Svinjska gripa u BiH
0

Zbog novog virusa ne treba paničiti

Piše: A. Karadža
Foto: AFP
Foto: AFP
Nakon što je protekle sedmice otkriven prvi slučaj gripe izazvane virusom H1N1, kako je za portal Sarajevo-x.com rekla Jelena Ravlija, federalni epidemiolog, oboljela djevojčica se još uvijek nalazi pod terapijom i dobro se oporavlja.

"Djevojčica koja je oboljela od svinjske gripe nalazi se pod preporučenom terapijom od sedam dana. Temperatura se smirila i stanje je generalno dobro", rekla nam je Ravlija.

Kako je istakla, postoji još slučajeva osoba koje su stigle iz inostranstva i javile se doktorima sumnjajući da su obolje od svinjske gripe. Ipak, stanje nije alarmantno i novih potvrđenih slučajeva nema.

Nakon što su iz Federalnog ministarstva zdravstva upozorili osobe koje osjećaju simptome gripe da se jave u ambulante, do panike među građanima nije došlo. Još uvijek stoji upozorenje da osobe sa simptomima kontaktiraju doktore, ali da ne zatrpavaju ambulante.

Iako je nakon pojave nove gripe stvorena slika strašne opasnosti koja prijeti čovječanstvu, čini se kako novi virus nije tako opasan.

"Tok bolesti je blag. Virus izaziva blago do srednje teško stanje, ali se još uvijek događaju smrtni slučajevi što nije ništa neobično ni za običnu gripu. Ono što virus čini predmetom naše pažnje je to što je nov i ljudi nemaju na njega imuniteta. To može izazvati veću patogenost i veći broj oboljenja", rekla je Ravlija.

Ona je ovaj proces praćenja i preduzimanja mjera koje se provode, kako bi se širenje ograničilo, nazvala kupovinom vremena do proizvodnje cjepiva.

"Nauka je upozoravala na oprez kako virus ne bi poprimio zločestu ćud, ali još jednom ponavljam da mjesta panici nema", zaključila je Ravlija.