BiH
277

Zbog neprimjerenih istupa u javnosti: Tužilaštvo BiH traži smjenu Ružice Jukić

Klix.ba
Kolegij svih tužilaca Tužilaštva Bosne i Hercegovine zatražio je smjenu i sankcioniranje potpredsjednice Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Ružice Jukić zbog neprimjerenih istupa protiv pravosudne zajednice i Tužilaštva BiH

Kolegij tužilaca jednoglasno je zauzeo stav da ovakav član VSTV BiH ni u kojem slučaju ne može predstavljati niti zastupati interese pravosudne zajednice i Tužilaštva BiH.

"Sa svojim istupima navedena se direktno stavlja na stranu osumnjičenih i optuženih osoba u predmetima Radončić i drugi i Pavlović banka, čime direktno vrši utjecaj na postojeće istrage i vrši pritisak na pravosudne institucije koje odlučuju u ovim predmetima. Donekle razumijemo pritiske medija i politike, ali za osobe koje moraju da zastupaju interese pravosuđa, to je nedopustivo", navodi se u saopćenju za javnost kolegija tužilaca.

"Kolegij traži smjenu ovog člana VSTV BiH, te ujedno obavještava javnost da nikada nećemo podleći pritiscima politike ili medija, a naročito članova VSTV koji se stavljaju u službu ovakvog pritiska. Također, kolegij je zauzeo stav da se odvjetničkoj komori uputi zahtjev za procesuiranje i disciplinsko sankcioniranje odvjetnice Vasvije Vidović zbog neprimjerenih medijskih istupa protiv pravosudne zajednice", navodi se dalje.

Pošto je ovo odlučna borba za opstanak neovisnog pravosuđa i države Bosne i Hercegovine, poručujemo građanima Bosne i Hercegovine da nećemo podleći bilo kakvim pritiscima. Poručujemo građanima BiH da nema nedodirljivih i da su svi građani pred zakonom jednaki, istaknuli su u saopćenju članovi Kolegija tužilaca Tužilaštva BiH.