Haški tribunal
0

Zbog nepoštivanja suda pomjereno suđenje Šešelju

FENA
Vojislav Šešelj
Vojislav Šešelj
Sudsko vijeće II u ponedjeljak je odgodilo prvobitno pojavljivanje Vojislava Šešelja na suđenju zbog nepoštovanja suda uslijed nemogućnosti "amicus curiae" tužioca da se pojavi u zakazano vrijeme zbog prekida aviosaobraćaja.

Kada se utvrdi izmijenjeni datum Šešeljevog prvobitnog pojavljivanja, novinari će biti obaviješteni, saopćila je u srijedu na redovnom brifingu za novinare u Haagu glasnogovornica Haškog tribunala Nerma Jelačić.

Ročište na suđenju Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću planirano za srijedu popodne, otkazano je.

"Informacija o statusu ročišta zakazanog za četvrtak popodne bit će pravovremeno javljena", saopćila je Jelačić.

Na suđenju Gotovini i ostalima, očekuje se da se posljednji svjedok Sudskog vijeća sasluša u četvrtak.

Presuda u žalbenom postupku u slučaju Ljube Boškovskog, bivšeg makedonskog ministra unutarnjih poslova, i Jovana Tarčulovskog, bivšeg policajca, bit će izrečena 19. maja.

Sudsko vijeće je u julu 2008. godine proglasilo Tarčulovskog krivim za planiranje i poticanje zločina počinjenih između 12. i 15. augusta 2001. kada je jedinica makedonske policije pod njegovom kontrolom ušla u selo Ljuboten, otvorila vatru i ubila šest nenaoružanih etničkih Albanaca i teško zlostavljala 13 ostalih mještana. On je osuđen na 12 godina zatvora. Boškovski je oslobođen optužbi što nije uspio da istraži zločine i osigura kažanjavanje odgovornih.

"Suđenja Radovanu Karadžiću, Mići Stanišiću i Stojanu Župljainu, Vlastimiru Đorđeviću i Zdravku Tolimiru nastavit će se ove i iduće sedmice kako je i planirano", saopćila je Jelačić.