BiH
0

Zbog neplaćanja RTV takse 200.000 tužbi

NINA
Federalna televizija je poslala oko 200.000 prijedloga za dozvolu sudskog izvršenja naplate RTV takse na području Federacije Bosne i Hercegovine, izjavila je za današnji Dnevni list izvršna direktorica Odjela za RTV taksu Tonka Knežević.

Prema riječima direktorice Knežević, najmanja naplata RTV takse je u općinama zapadne Hercegovine, u Tuzlanskom kantonu i Zeničko-dobojskom kantonu, dok su najredovnije platiše RTV takse u Sarajevskom te Unsko-sanskom kantonu. Što se tiče novog načina naplate, direktorica Knežević je kazala da je naplata povećana za 20 posto otkako se ona vrši preko računa za telefonske usluge.

Kako piše taj list, direktorica Knežević je naglasila da je jedini način da građani budu oslobođeni tužbe i plaćanja visokih sudskih troškova da plate sve zaostale račune za RTV taksu. Svi građani koji se na to odluče, svoja dugovanja mogu uplatiti na račun RTV Federacije Bosne i Hercegovine kod HVB Central Profit banke na broj 129 - 104 - 10001473 - 60.

Kako je ranije izjavio predsjednik Upravnog odbora FTV-a profesor Slavo Kukić, naplativost RTV takse na nivou cijele zemlje se kreće oko 65 posto. On je rekao da to još uvijek nije dovoljno i da se planira da postotak naplativosti RTV takse dostigne razinu kao i u drugim tranzicijskim zemljama, gdje je naplativost iznad 90 posto.