BiH
11

Zbog neizmirenih dugova, UKCS bi mogao izgubiti vrijednu donaciju iz Švicarske

Klix.ba
Novi, prijeko potreban aparat za ultrazvuk srca, koji je Klinika za kardiologiju Univerzitetskog kliničkog centra Sarajevo (UKCS) dobila prošle godine od Fondacije "Coeur de la tour" iz Švicarske, mogao bi uskoro biti vraćen u Ženevu ako se ne pronađu sredstva da UKCS izmiri svoj dio obaveza prema Fondaciji. Vrijednost cijelog projekta je 300.000 KM, a učešće UKCS je nešto manje od 20.000 KM.
Ilustracija
Ilustracija

Ove informacije za Klix.ba je potvrdila dr. Jasmina Alibegović Zaza, kardiologinja na klinici u Ženevi i Cirihu, koja je sa svojim suprugom, također kardiologom, Stephane Zaza preko Fondacije Coeur de la Tour u Ženevi pokrenula projekat za formiranje ultrazvučnog laboratorija (ELSD) na Klinici za bolesti srca i reumatizam u Sarajevu

Projekat je obuhvatao nabavku nove mašine za ultrazvuk srca i nove sonde za transezofagealnu ehokardiografiju, budući da je stara bila u kvaru mjesecima i zbog visoke cijene nije se mogla popraviti niti nabaviti nova.

Ona pojašnjava kako je prije svega potpisan Memorandum o razumijevanju između UKCS-a i Fondacije u Ženevi. Cjelokupni projekt vrijedan je 300.000 KM i uključuje također i Golden program za servisiranje svih ultrazvučnih aparata na Klinici, što znači da UKCS ne plaća popravak niti rezervne dijelove na svim mašinama za ultrazvuk na Klinici za bolesti srca i reumatizam. Projekat također obuhvata i edukaciju kadra.

Prema ugovoru koji je potpisan u oktobru 2013. godine, UKCS je pristao da učestvuje u ukupnim troškovima sa maksimalnim iznosom od 10.000 eura, dok bi preostali iznos pokrila Fondacija.

Međutim, zbog izuzetno teške financijske situacije u kojoj se nalazi UKCS, ni više od šest mjeseci nakon nabavke novog aparata i sonde za ultrazvuk srca obaveze prema Fondaciji "Coeur de la tour" nisu izmirene, tako da postoji vrlo realna mogućnost da će donator prekinuti projekat i povući aparat za ultrazvučnu dijagnostiku srca iz Klinike za kardiologiju i poslati ga na neku drugu kliniku izvan Bosne i Hercegovine.

"Prema Memorandumu UKCS je bio dužan da plati simboličnih 20.000 KM i time pokaze uključenost i zainteresiranost za ovaj projekat. Fondacija je već platila dvije tranše iznosa i sada je red da UKCS plati svojih 20.000 KM. Međutim, zbog jako teške situacije, kako navodi direktorica, taj se iznos ne može uplatiti. Time se nažalost dovodi Projekt u pitanje jer prema Memorandumu, ako se ne ispoštuju potpisani uvjeti, Fondacija će povući mašinu i obustaviti Projekat. To je ogromna šteta za nas, za pacijente naročito, a i za naše liječnike koji će ponovo biti uskraćeni za edukativni program", navodi dr. Alibegović.

Dr. Jasmina Alibegović
Dr. Jasmina Alibegović

Donirani Philipsov aparat za ultrazvučnu dijagnostiku srca najnovije generacije vrijedan je 140.000 KM. Aparat ima sondu za transezofagealni ultrazvučni pregled koji omogućava ranu i visoko specijaliziranu dijagnostiku srčanih oboljenja, te viši nivo medicinske usluge pacijentima. Ovaj aparat je kompatibilan sa već postojećim aparatom na toj klinici koji se često kvario, tako da dva aparata i nova sonda omogućavaju mnogo efikasnije funcioniranje ultrazvučne dijagnostike na Klinici za bolesti srca i reumatizam.

Donacija novog aparata i sonde je dio dvogodišnjeg projekta koji je počeo prošle godine i kojim je predviđen razvoj ehokardiografskog laboratorija u Sarajevu. Važan dio projekta je i ugovor kojim je omogućeno besplatno servisiranje novog i starog aparata u periodu od dvije godine, kao i nabavka svih rezervnih dijelova koji su izuzetno skupi, tzv. Gold servis usluga, čija je vrijednost dodatnih 154.000 KM .

Također, predviđeno je i da se projekat nastavi nakon uspješno realiziranog dvogodišnjeg programa, tj. uspostave normalnog funkcioniranja ehokardiografskog laboratorija u skladu sa evropskom praksom i smjernicama, te prvog dijela osnovne edukacije iz ehokardiografije. Nastavak projekta bi vjerovatno omogućio i edukaciju iz stress ultrazvuka i transezofagelane ehokardiografije.

Predviđene su ne samo posjete i švicarskih kardiologa UKCS i edukacija koju bi tu vršili, već i posjete sarajevskih kardiologa klinici La Tour u Ženevi radi upoznavanja sa radom tamošnjeg kardiološkog centra i laboratorija za ultrazvuk. Ovakva vrsta zvanične i certificirane edukacije ranije nije postojala u UKCS. Prva faza edukacije sarajevskih ljekara sa Klinike za bolesti srca i reumatizam bila je vrlo uspješno provedena u decembru 2015. godine.

Prestankom ovog projekta ljekari bi bili uskraćeni za nastavak edukacije koja bi im omogućila primjenu najsavremenije metode ultrazvučne dijagnostike srca kakva se vrši u svijetu.

"Nažalost, s obzirom na to da Klinički centar u ovom trenutku ima mnogo većih problema koje treba urgentno rješavati, malo je vjerovatno da će sredstva za ovaj projekat biti osigurana i tako spriječeno njegovo obustavljanje. A na kraju će najviše na gubitku biti sami pacijenti", navodi dr. Jasmina Alibegović za Klix.ba.

Klix.ba je ovim povodom kontaktirao UKCS, ali još uvijek nismo dobili nikakav odgovor.