BiH
3

Zbog nedostatka kvoruma nije održana sjednica Nezavisnog odbora

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Sjednica Nezavisnog odbora zakazana za danas nije održana zbog nedostatka kvoruma.

Predsjedavajući Nezavisnog odbora Žiko Krunić je kazao novinarima da jedan od članova Odbora nije mogao prisustvovati sjednici iz zdravstvenih razloga, te da su prije sjednice obaviješteni da još dva člana nisu, iz opravdanih razloga, u mogućnosti da prisustvuju sjednici, što znači faktički da nemaju kvorum.

  • Danas smo trebali nastaviti tamo gdje smo stali prošli put, znači analizu, ili bolje rečeno, pojašnjenje nekih dokumenata koje smo ranije dobili od nadležnih organa, organizacija i policijskih organizacija kako bismo konačno došli do određenih zaključaka vezano za određene inicijative i određene događaje. Znate da su to vanredni događaji od 7. februara ove godine i određene inicijative koje smo imali od drugih nadležnih organa prema nama - kazao je Krunić.

Odgovarajući na novinarsko pitanje u vezi s nedavnim pronalaskom tri nelegalna prislušna uređaja u Graničnoj policiji BiH, Krunić je kazao da o tome nemaju nikakvu zvaničnu inicijativu.

  • Ukoliko bi se eventualno tako nešto desilo, mi bismo se uključili, ali zaista nemamo nikakvu zvaničnu inicijativu o tom pitanju prema Nezavisnom odboru - kazao je Krunić.

Najavio je da će Nezavisni odbor u vrlo kratkom vremenu ponovo održati sjednicu i "nastaviti tamo gdje su stali“.

Na sjednici Nezavisnog odbora održanoj u julu nije bilo dovoljno glasova da se razmatra slučaj direktora Državne agencije za istage i zaštitu (SIPA) Gorana Zupca.

Protiv Zupca ranije je podignuta optužnica kojom se tereti za nesavjestan rad u službi. Optužnica Zupca tereti da se oglušio na zahtjeve za pomoć u zaštiti zgrade Predsjedništva BiH tokom protesta organiziranih 7. februara u Sarajevu, odnosno da je u vezi s tim odbio angažirati SIPA-inu specijalnu jedinicu.