BiH
0

Zbog magle uz riječne tokove otežana vidljivost na putevima u BiH

FENA
Većina magistralnih i regionalnih putnih pravaca u BiH jutros je prohodna i saobraćaj protiče uz slabiju frekvenciju vozila. Na dionicama u kotlinama i uz riječne tokove iz BIHAMK-a upozoravaju na maglu, koja smanjuje vidljivost na 50-100 m.

Izdvajaju se putevi na području sarajevskog kantona, dionicu autoputa Jošanica - Visoko, puteve uz rijeke Bosnu, Lašvu, Vrbas i Drinu.

U područjima s maglom kolovozi su vlažni i mjestimično klizavi, pa se apeluje na vozače da voze maksimalno oprezno i da prilagode vožnju uvjetima na putu.

Na dionicama gdje se izvode sanacioni radovi na kolovozu obavezno je poštivanje privremeno postavljene signalizacije. Opreznija vožnja preporučuje se i na dionicama koje prolaze kroz usjeke, gdje je povećana opasnost od odrona kamenja na kolovoz.

Na dionici magistralnog puta M-17 Konjic - Jablanica u toku je sanacija klizišta u mjestu Čelebići i sanacija rasvjete u tunelu «Crnaja». Saobraćaj se na mjestima izvođenja radova odvija jednom trakom, uz reguliranje svjetlosnom signalizacijom (semafori).

Na istoj ovoj dionici izvode se radovi i na sanaciji tunela «Jelašje». Vozila iz smjera Jablanice kreću se kroz tunel, a vozila iz pravca Konjica postojećom obilaznicom oko tunela. Na dionici Jablanica - Mostar aktuelni su radovi na sanaciji škarpi, zbog čega se u terminu od 8.00 do 16.30 sati saobraćaj odvija jednom trakom, uz moguće 5-minutne obustave.

Na magistralnom putu M-18 Sarajevo - Tuzla radovi se izvode na dva lokaliteta. Sanacija mosta Ljubina 2 aktuelna je na dionici Semizovac - Olovo, gdje su moguće povremene kraće obustave saobraćaja. Radovi na sanaciji vijadukta izvode se na dionici Kladanj - Stupari. Saobraćaj je na ovom lokalitetu reguliran semaforima.

Na dionici M-5 Mrkonjić-Grad - Ključ u toku je rekonstrukcija tunela «Dragoraj» i «Balkana», zbog čega su u funkciji obilaznice.

Izdvajamo i ostale putne pravce gdje je zbog sanacionih radova izmjenjen režim odvijanja saobraćaja. Radi se o putnim pravcima: Travnik - Donji Vakuf (8-18 sati aktuelni radovi, jedna traka u funkciji),Dobro Polje - Miljevina (u tunelu «Sijeračke stijene» saobraćaj se odvija jednom trakom), Jablanica - Prozor (sanacija klizišta «Marina pećina», od 8.00 do 16.30 sati jedna traka u funkciji), Široki Brijeg - Trn ( od 8.00 do 16.30 izvode se radovi - jedna traka u funkciji), Mostar-Široki Brijeg (radovi na izgradnji pješačke staze u mjestu Prolog, jedna traka u funkciji), Ljubuški - Grude (dionica Vitina-Veljaci, saobraćaj se odvija jednom trakom, dok šleperi i kamioni sa prikolicom koriste regionalni put R-423 Teskara - Veljaci), Zvornik - Šepak (u mjestu Čelopek - radovi na sanaciji mosta, obilaznica u neposrednoj blizini), Banja Luka – Čelinac (rekonstrukcija željezničkog nadvožnjaka,u funkciji obilaznica) i Doboj-Bosanski Šamac (u Modriči, od 7-18 sati zbog radova na izgradnji raskrsnice aktuelna obilaznica).

Podsjeća se da je na magistralnom putu M-16.4 Novi Travnik - Bugojno (preko Rostova) zabranjeno je saobraćanje za vozila preko 7,5 tona (izuzetak je preduzeće ŠGD «Šume Središnje Bosne, ŠPD «Srednobosanske šume» d.o.o.). Na magistralnom putu M-18 Brod na Drini - Šćepan-Polje zabrana je aktuelna za teretna vozila iznad 12 tona. Za teretna vozila sa prikolicom i šlepere zabranjen je saobraćaj na putnim pravcima M-20 Gacko - Tjentište i R-448 Goražde - Čajniče.

Na graničnim prijelazima zadržavanja su kraća.

Na snazi je zakonska odredba o obaveznom posjedovanju zimske opreme na putevima u BiH.

SARAJEVO. Zbog izgradnje priključne ceste na dionici Kasindolska ulica - raskršće Energoinvest, do kraja godine saobraćaj se na dionici Ilidža-Energoinvest (na natputnjaku ) odvija samo lijevom trakom.

  • Radovi se izvode i na ulazu u Sarajevo iz pravca Blažuja, zbog čega je kolovoz sužen, što često dovodi do formiranja dužih kolona vozila, saopćeno je iz BIHAMK-a.