BiH
25

Zbog magle i danas otkazano nekoliko letova sa aerodroma u Sarajevu

Piše: S. H.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Gusta magla već više od 20 dana otežava saobraćaj u Kantonu Sarajevo, a najveće poteškoće ima Međunarodni aerodrom u Sarajevu koji gotovo svakodnevno otkazuje brojne letove zbog loših vremenskih uslova.

Tako su zbog izuzetno guste magle jutros otkazani letovi za Istanbul i Beč, a najavljeno je pomjeranje leta za Minhen. Osim toga, trenutno je otkazano slijetanje aviona iz Istanbula, koji je trebao sletjeti u 8:30 sati, a na osnovu zvaničnih podataka aerodroma u Sarajevu, otkazan je dolazak aviona i iz Minhena i Beča.

Zbog zagađenja zraka Vlada Kantona Sarajevo proglasila je mjeru Pripravnosti, kojom se između ostalog zabranjuje kretanje automobila čiji motori imaju normu manju od EURO 3. Pored toga, izrečena je i zabrana saobraćaja za teretna motorna vozila, ukupne mase preko 3,5 tone, na potezu Otoka - Baščaršija u oba smjera, izuzev u periodu od 10 do 15 sati i od ponoći do 06 sati.

Za sva postrojenja za sagorijevanje preko 1 MW koja koriste čvrsta goriva i teška ulja za zagrijavanje izdato je upozorenje da smanje produkciju toplotne energije za minimalno dva stepena.

S obzirom na to da se u narednim danima ne očekuju značajnije vremenske promjene koje bi mogle smanjiti nivo zagađenja, svim učesnicima u saobraćaju savjetuje se oprez uz pridržavanje mjera Vlade KS.