BiH
20

Savez za promjene podnio krivičnu prijavu protiv Cvijanović i Tegeltije

Anadolija
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Predstavnici Saveza za promjene danas su Okružnom tužilaštvu u Banjoj Luci predali krivičnu prijavu u vezi "nezakonite i neustavne odluke o kreditnom zaduženju Republike Srpske".

Predstavnici SDS-a, NDP-a, PDP-a i NS-a su krivičnu prijavu, koju su potpisala 33 poslanika opozicije u Narodnoj skupštini RS, podnijeli protiv Željke Cvijanović, predsjednice Vlade RS, i Zorana Tegeltije, ministra finansija RS.

"Krivična prijava se odnosi na neustavno donošenje odluke o kreditnom zaduženju od 300 miliona dolara", rekao je Dragan Čavić, šef poslaničkog kluba NDP-a u Narodnoj skupštini RS.

On je istakao da su iscrpljene sve pravne i demokratske mogućnosti da se "bore protiv neustavnosti i nezakonitosti  u režiji Vlade RS i time potpuno demantuju sve tvrdnje o nekom anarhičnom i organizovanom djelovanju radi rušenja RS njenog ustavnog poretka".

"Mi želimo da štitimo ustavni poredak. Tražili smo zaštitu Ustava RS i njenog ustavnog uređenja apelacijom kod Ustavnog suda RS, na to još nismo dobili odgovor i nismo imali drugog izbora", kazao je Čavić.

Vukota Govedarica, šef poslaničkog Kluba SDS-a u Narodnoj skupštini RS, je izjavio da je Ustav RS vrlo decidan u pogledu zaduženja RS, i naveo član koji kaže da je "Narodna skupština jedina koja može da raspiše javni zajam i koja može da donese odluku o kreditnom zaduženju".

"Ovdje imamo situaciju u kojoj Vlada RS nije ispoštovala ni Ustav RS ni Zakon o zaduženju, dugu i garancijama i ono što smo mogli da uradimo u tom momentu jeste da podnesemo na redovnu sjednicu inicijativu da se uvrsti u denvni red stavljanje van snage nezakonite odluke koju je donijela Vlada u pogledu kreditnog zaduženja kada je u pitanju ovih 300 miliona dolara. Nije mi jasno zašto gospođa Cvijanović i gospodin Tegeltija idu u ovom pravcu, šta je njihov motiv kada Narodna skupština, vrlo dobro znamo, nije njihova ni očevina ni djedovina", kazao je Govedarica.

Dodao je da je ova krivična prijava jedino što su mogli da urade da zaštite institucija RS od uzurpacije koja dolazi od "Milorada Dodika i njegovih dodičića".