BiH
0

Zbog korupcije BiH među tzv. "zarobljenim državama"

FENA
Transparency International u Bosni i Hercegovini prezentirao je danas na pres-konferenciji u Sarajevu studiju o korupciji nakon što su saopćeni porazni pokazatelji o raširenosti ove društvene pošasti u zemlji i regionu.

„Studija sistema nacionalnog integriteta BiH 2007.“, jedina takve vrste u zemlji, zapravo je analiza institucionalnih kapaciteta i zakonskog okvira za borbu protiv korupcije i predstavljena je povodom 9. decembra, Međunarodnog dana borbe protiv korupcije. Taj datum se već treći put od ustanovljavanja obilježava u svijetu.

U globalnom istraživanju Transparency Internationala, BiH je dobila ocjenu 2,9 na skali do deset, u procjeni (ne)spremnosti njenog establišmenta da se uhvati ukoštac s korupcijom. To je svrstava u red takozvanih „zarobljenih zemalja“ ili onih čija vlast nedovoljno pokazuje volju da se obračuna s korupcijom.

Ova pojava izražena je u mnogim društvenim oblastima, pa i pravosuđu, rečeno je na pres-konferenciji. Kao tlo koje joj pogoduje, u studiji Transparency Internationala naglašen je veoma kompleksan administrativni ustroj zemlje.

Korupcija je neposredno najuočljivija na lokanom nivou jer su tu građani najviše izloženi potrebi neposrednih kontakata s administracijama.

Najviše ekonomske štete, pak, zemlji nanosi korupcija na višim nivoima, gdje političke oligarhije nastoje držati pod kontrolom „svoje“ oblasti. Aktuelni usporen i tegoban proces konstituiranja vlasti nakon posljednjih izbora u BiH rezultat je upravo takvih političkih težnji.

Ipak, Bosna i Hercegovina je i pored takvog stanja, ratificirala ove godine UN-ovu Konvenciju o borbi protiv korupcije, a jedna od obaveza koju je tim činom preuzela je donošenje zakona o oduzimanju nelegalno stečene imovine. Zakon ove vrste je dosad već dva-tri puta vraćan iz parlamentarne procedure i u konačnici možda neće biti u predlaganom obliku, ali je neizbježan, kazao je na pres-konferenciji Boris Divjak, predsjedavajući odbora direktora Transparency Internationala BiH i član Međunarodnog odbora direktora ove organizacije.

Kad je u pitanju raširenost korupcije, situacija nije mnogo bolja ni u istočnom okruženju Bosne i Hercegovine, u Srbiji. Ta zemlja, za razliku od BiH, ima antikorupcionu nacionalnu strategiju i odgovarajuće zakonodavstvo, ima i vladino antikorupciono savjetodavno tijelo, ali u praksi se pravila malo poštuju, izjavila je na pres-konferenciji Verica Barać, predstavnica spomenutog vladinog tijela.

Svi ovi podaci saopćeni su na pres-konferenciji tokom regionalne konferencije u Sarajevu posvećene antikorupcionim nastojanjima s posebnim osvrtom na implementaciju najznačajnijeg globalnog instrumenta za prevenciju, suzbijanje i borbu protiv korupcije - Konvenciju UN-a koju je BiH nedavno ratificirala.