Zenica
0

Zbog kiše pokrenuta dva klizišta,saobraćaj otežan

FENA
Prema posljednjim informacijama iz Kantonalne uprave civilne zaštite Zeničko-dobojskog kantona, obilne kišne padavine donijele se velike probleme u više naselja na području općina Zenica, Visoko, Kakanj, Maglaj i Tešanj.

Usljed pokrenutog klizišta u prekidu je saobraćaj prema zeničkom selu Pojske, a iz istih razloga otežano se odvija i saobraćaj prema selu Lokvine.

„Jutros u osam sati vodostaj Bosne na mjernom mjestu u Zenici iznosio je 405 cm, što je 1,50 metara iznad normalnog i posljedica je porasta nivoa rijeke Lešve i ostalih pritoka u južnim općinama ZDK-a. U tri sata u Maglaju je vodostaj Bosne iznosio 330 cm i stanje još uvijek nije kritično. Rijeke Gostović, Krivaja u nivou su normale, tako da na sjeveru kantona još uvijek stanje nije tako teško“, izjavio je za Fenu Sead Džanović, direktor Kantonalne uprave civilne zaštite ZDK-a.

U Visokom je Zimašnica prijetila da poplavi tri objekta ali je stanje normalizirano, kao i u Tešnju, gdje je sinoć oko 22 sata došlo do izlijevanja Radušnice.

Prema podacima KU CZ ZDK, u mjestu Pope, općina Kakanj, usljed izlijevanja Zgošće jedinice civilne zaštiote bile su primorane ispumpavati vodu iz nekoliko stambenih objekata.