BiH
0

Zbog izjave Rajka Vasića svim članovima SNSD-a ukinuti primanja i privilegije

FENA
Foto: Rajko Vasić
Foto: Rajko Vasić
Općinski odbor Liberalno demokratske stranke (LDS) Tuzla oglasio se saopćenjem za javnost u kojem oštro negoduje povodom "javnog neprijateljskog istupa izvršnog sekretara SNSD-a Rajka Vasića kojima negira opstojnost i postojanje države Bosne i Hercegovine, njene autohtonosti, autentičnosti i odriče prava stanovnika BiH da govore svojim jezikom".

"Osim što su spomenute izjave tendenciozne, neprijateljske, hegemonističke i nadasve šovinističke, one su istovremeno atak na osnovna ljudska prava utemeljena Evropskom konvencijom o zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda i Općom deklaracijom o ljudskim pravima UN-a koje je ratificirala država BiH, a samim tim i njen entitet iz kojeg dolazi Rajko Vasić, a koje obavezuju na poštivanje i zaštitu ljudskih prava i sloboda", navodi se.

OO LDS Tuzla u saopćenju zahtijeva da se, "s obzirom na to da Rajko Vasić u funkciji izvršnog sekretara SNSD-a tako bezočno i flagrantno negira BiH", svim poslanicima SNSD-a odmah ukinu sva primanja i privilegije koji oni uživaju, a koja idu na teret poreznih obveznika BiH.

"Zahtijevamo od visokog predstavnika za BiH i specijalnog predstavnika međunarodne zajednice Miroslava Lajčaka da konačno i rezolutno odreagira radi zaštite BiH kao države i njenih građana od neprijateljskih elemenata oličenih u SNSD-u. Učestali napadi rukovodstva SNSD-a nisu tek puke provokacije u smislu dizanja tenzija uoči predstojećih lokalnih izbora. Ovo je već akutna navika rukovodstva SNSD-a koja zahtijeva i podrazumijeva oštru reakciju s konkretnim rezultatima svih onih koji svoj identitet karakteriziraju kao građani BiH", navodi se u saopćenju.

"Pozivamo sve istomišljenike iz BiH, bez obzira na njihovu stranačku afilijaciju i svako drugu pripadnost na oštru reakciju i da nam se pridruže u našem zahtjevu prema državnim institucijama BiH da se svim članovima SNSD-a uskrate privilegije i primanja koja uživaju na teret svih nas, kao i rezultnom zahtjevu prema Uredu OHR-a i visokom predstavniku da hitno odreagiraju efikasnim mjerama s konkretnim, mjerljivim i vidljivim posljedicama", ističu iz OO LDS Tuzla.