Rok do 1. augusta
0

Zbog HT Mostar kasni usluga prenosivosti broja

Piše: Tatjana Sekulić
Ukoliko HT Mostar do 1. augusta 2011. godine izvrši pripremu svojih komutacionih sistema za nekoliko mjeseci bit će moguće prenošenje telefonskog broja iz jedne mreže u drugu. Centralna baza podataka je urađena i svi tehnički preduslovi su ispunjeni, čeka se samo na HT Mostar, saznaje Sarajevo-x.com.

Prošle godine počela je realizacija projekta uvođenja usluge prenosivosti telefonskih brojeva pretplatnicima fiksnih i mobilnih mreža u BiH. Deset kompanija, od 11, izvršile su tehničke pripreme i povezale se sa Centralnom bazom podataka.

Za početak rada usluge prenosivosti broja čeka se da HT Mostar razvije i testira servise za za korištenje usluga upravitelja Centralne baze podataka.

"Proceduru nabavke tehničkog rješenja za prenosivost brojeva morali smo sprovoditi u skladu sa Zakonom o javnim nabavama, što vrlo često usporava dinamiku poslovanja. Tek u četvrtom pokušaju sklopljen je ugovor s isporučiteljem rješenja za prenosivost brojeva u fiksnoj mreži. Taj ugovor je u fazi realizacije. Nadamo se da ćemo do datog roka izvršiti sve pripreme", kazao je Vilim Primorac, predsjednik Uprave HT-a Mostar.

Podsjetimo, zbog neblagovremenog početka realizacije i primjene usluge prenosivosti brojeva Regulatorna agencija za komunikacije (RAK) u maju je kaznila Javno preduzeće HT Mostar sa 25.000 KM.

"Sve je spremno za početak realizacije usluge prenosivosti broja i čeka se samo na HT Mostar. Ukoliko i ovoga puta ne ispoštuju krajnji rok, uslijedit će još ostrije sankcije, jer su odugovlačenjem uskraćeni krajnji korisnici", kazala je za Sarajevo-x.com Amela Odobašić, glasnogovornica RAK-a, dodavši da ako HT Mostar do početka augusta izvrši pripreme vrlo brzo se može očekivati početak rade usluge prebacivanja broja iz jedne mreže u drugu.

Potrebne pripreme i uvezivanje sa Centralnom bazom izvršile su kompanije Airaba, Akt.Online, Aneks, BH Telecom, Telekom Srpske, T3, Crumb Gropu, Logosoft, EuroproNet Bosnia, M&H Company i Elta-Kabel.

Uslugom prnosivosti broja korisnicima će biti omogućeno da izaberu željenog operatera, a zadrže postojeći broj. Pravilom je propisano da naknada koja se bude naplaćivala za tu uslugu ne prelazi 30 KM.