BiH
0

Zbog guste magle otežano saobraćanje u većem dijelu Bosne, ponegdje i u Hercegovini

FENA
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Gusta magla otežava i jutros saobraćanje u većem dijelu Bosne, te ponegdje u Hercegovini (Konjic i Jablanica).

Vidljivost je na pojedinim dionicama smanjena na 20 do 50 metara, a izdvajaju se putevi na području Sarajevskog kantona, područje srednje Bosne, Orašja, Odžaka, Livna, Glamoča, dionice autoputa A-1 Zvirovići-Bijača i Sarajevo zapad-Podlugovi, kao i dionice uz rijeke Drinu, Bosnu, Savu i Vrbas.

U područjima s maglom kolovoz je mokar i mjestimično klizav, pa se vozači savjetuju da voze maksimalno oprezno i da vožnju prilagode trenutnom stanju i uslovima na putevima. Napominje se da je posjedovanje zimske opreme zakonski obavezno za sve kategorije vozila.

Danas od 09.00 sati počinju radovi na sanaciji mosta u Reljevu, na dionici M-17 Jošanica-Rajlovac. Saobraćaj će se za vrijeme izvođenja radova odvijati jednom trakom naizmjenično.

Zbog pomjeranja terena, obustavljen je saobraćaj za teretna vozila preko 3,5 tone najveće dopuštene mase i autobuse na dionici M-5 Sarajevo tranzit. Za vrijeme obustave saobraćaj je preusmjeren kroz grad.

Od puteva sa aktuelnim radovima izdvajaju se magistralni putevi: M-17 Zenica-Žepče (Želeća), M-17 Stup-Rajlovac, M-16.2 Jablanica-Prozor i M-16 Jajce-Banja Luka, kao i puteve na širem području Mostara (sjeverni ulaz u grad i saobraćajnice u gradu), te petlju Blatuša u Zenici.

Povodom održavanja Ministarskog foruma, danas od 08.00 sati do sutra do 20.00 sati, na snazi će biti zabrana prijevoza eksplozivnih materija na području FBIH.

Na graničnim prijelazima nema dužih zadržavanja.

Izmjene u režimu saobraćaja

Magistralni putevi: M-4 Tuzla-Šićki Brod, u naselju Drežnik, u toku je sanacija kolovoza saobraća se obilaznicom u neposrednoj blizini mjesta izvođenja radova. Čelinac-Kotor Varoš, zbog sanacionih radova od 07.00 do 18.00 sati saobraća se naizmjenično, jednom trakom.

M-5Tranzit kroz Sarajevo, zbog pomjeranja terena obustavljen je saobraćaj za teretna vozila preko 3,5 tone najveće dopuštene mase i autobuse. Trg Maršala Tita u Bihaću - zbog izgradnje poslovnog objekta saobraća se jednom trakom.M-6Grude-Vitina, zbog radova na izgradnji vodovoda Grabovo vrelo saobraća se naizmjenično, jednom trakom.M-6.1Prolaz kroz Mostar-zbog izgradnje glavnih kanalizacijskih kolektora, saobraća se usporeno uz ograničenje brzine.Široki Brijeg-Mostar, zbog radova na rekonstrukciji raskršća u Širokom Brijegu, saobraćaj se odvija naizmjeničnim propuštanjem vozila. M-14.1 Bosanski Brod -Odžak-zbog izvođenja radova na deminiranju terena na lokalitetu Šikare u vremenu od 08.00 do 16.00 sati, dolazi do polusatnih obustava saobraćaja. M-16 Jajce- Crna Rijeka (lokalitet Lučina) zbog klizišta, saobraćaj se odvija usporeno, jednom trakom.Karanovac-Crna Rijeka (u mjestu Bočac) zbog radova na izgradnji obilaznice saobraća se naizmjenično, jednom trakom, uz privremeno postavljenu saobraćajnu signalizaciju.Karanovac-Crna Rijeka, zbog radova na na miniranju kod HE Bočac 2 saobraćaj se obustavlja od 11.00 do 11.30 sati i od 13.30 do 14.00 sati.

M-16.2 Jablanica-Prozor, zbog sanacionih radova saobraća se jednom trakom naizmjenično uz postavljenu svjetlosnu signalizaciju. Moguće su povremene obustave u trajanju do jedan sat.

M-17Stup-Rajlovac, zbog izvođenja radova na izgradnji mosta obustavljen je saobraćaj na dionici od kružnog toka Briješće do raskrsnice ulica Rajlovac i Safeta Zajke. Alternativni pravac je preko kružnog toka Briješće na zaobilaznicu (dio autoputa A-1), te na petlju Butila i dalje u smijeru Zenice (Jošanica) ili Mostara (Vlakovo). Putnička vozila mogu koristiti i privremeno izgrađenu obilaznicu (makadam) u neposrednoj blizini mjesta izvođenja radova.Zenica, zbog izvođenja radova na rekonstrukciji mosta, saobraćaj je na petlji Blatuša potpuno obustavljen. Saobraćaj putničkih vozila odvija se preko petlje Radakovo, a teretnih vozila preko 7,5 tona nosivosti regionalnim putem R-445 i na petlju Lašva.

Zenica-Žepče (u mjestu Želeća), zbog radova na rekonstrukciji mosta, saobraćaj se odvija privremenom obilaznicom kroz naselje Rakovica.Doboj-Šešlije zbog izlaska građevinskih mašina i vozila angažovanih na izgradnji autoputa do kraja godine dolazi do povremenih obustava saobraćaja svakog punog sata do 15 minuta (radnim danima i subotom od 07.00 do 17.00 sati, a nedjeljom od 07.00 do 13.00 sati).M-18Kladanj-Živinice, zbog radova na mostu u mjestu Gojsalići, saobraća se naizmjenično, jednom trakom.Olovo-Srednje - zbog izvođenja radova na mostu preko rijeke Bioštice u Olovu saobraća se naizmjenično, jednom trakom.

Brod na Drini-GP Hum/Šćepan Polje-zabrana za vozila ukupne mase iznad 12 tona i duža od 8 metara.

Regionalni putevi: R-453 Srebrenica-Bratunac (u mjestu Potočari), zbog radova na deminiranju terena od 08.00 do 16.00 sati dolazi do povremenih polusatnih obustava saobraćaja.R-454a Bratunac-Drinjača, zbog aktiviranog klizišta na snazi je zabrana saobraćaja za teretna motorna vozila preko 3,5 tone ukupne mase i autobuse preko 5 tona.R-474 Prnjavor-Doboj (Gornja Vijaka2-Razboj u mjestu Dragalovci) - zbog radova na izgradnji saobraćajnice i mosta preko rijeke Ukrine, na snazi su povremene potpune obustave saobraćaja u trajanju do 45 minuta.

R-474 Novi Šeher-Jelah-Prnjavor (od kružnog toka do Doma kulture u Tešnju) - zbog izvođenja neophodnih radova saobraća se jednom trakom.R-459 Šibošnica-Lukavica-Čelić, zbog radova na deminiranju terena od 08.00 do 17.00 sati dolazi do povremenih polusatnih obustava saobraćaja.

Kanton Sarajevo: Zbog radova na izgradnji "A" Transferzale, obustavljen je saobraćaj u dijelu ulice Braće Mulić (od raskrsnice sa ulicom Kurta Shorka do raskrsnice sa ulicom Hajrudina Šabanije).Za vrijeme obustave, saobraćaj je preusmjeren u alternative pravce.-Zbog realizacije Ministarskog foruma, večeras od 19.00 do 23.00 sata, doći će do privremene obustave saobraćaja u ulici Brodac.- Zbog radova na deminiranju svakog radnog dana od 09.00 do 15.50 sati dolazi do povremenih polusatnih obustava saobraćaja u ulici Vasilja Grđića.

Zbog izvođenja neophodnih radova usporeno se saobraća u ulicama: Envera Šehovića, Kotromanića i Braće Mulić, saopćeno je iz IC BIHAMK-a.