BiH
90

Zbog epidemije malih boginja zabranjene posjete i na UKCS-u

Piše: M. N.
Foto: F. K./Klix.ba
Foto: F. K./Klix.ba
Zbog proglašenja epidemije malih boginja (Morbilla) u Kantonu Sarajevo Univerzitetsko klinički centar Sarajevo uveo je mjere zabrane posjeta na više klinika. Od 8. aprila, kada je hospitaliziran prvi pacijent, do danas je zabilježeno 20 pacijenata s ovim virusom.
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba

Male boginje odnosno ospice su virusno i veoma zarazno oboljenje koje uglavnom pogađa djecu. Bolest se klinički manifestuje opštom slabošću, malaksalošću, groznicom te pojavom osipa koja se postepeno širi po koži od lica i vrata, prema trupu i udovima.

"Građani generalno ne bi trebali strahovati jer je većina populacije vakcinisana, To je ozbiljna virusna bolest, ali većina oboljelih prolazi bez komplikacija. Posebno su ugrožena djeca od šest mjeseci do pet godina i imunodeficijentni pacijenti jer virus sam po sebi uzrokuje imunodeficijenciju i sklonost ka teškim infekcijama pluća i mozga", rekao je dr. Nermin Mostarac, infektolog na odjelu za hepatologiju i osipne bolesti Infektivne klinike UKCS-a.

Na UKCS-u se trenutno nalazi pet pacijenta zaraženih ovim virusom od kojih je troje djece i dvije djevojke.

Mjere zabrane posjeta uvedene su na Klinikama za infektivne bolesti, pedijatriju, dječiju hirurgiju, porodiljstvo, ginekologiju, kardiohirirugiju, hematologiju, anesteziju i reanimaciju i svim odjeljenjima intenzivne i poluintenzivne njege.

"Osim mjere zabrane posjeta na UKCS-u bit će sprovedene i ostale protuepidemijske mjere koje podrazumijevaju aktivni epidemiološki nadzor, ispitivanja, izolaciju oboljelih, cijepljenje, dezinfekciju, zdravstveno vaspitanje i informisanje", rekla je Muamera Šehić, glasnogovornica UKCS-a.

Podsjetimo, posjete su, zbog epidemije, zabranjene i u Općoj bolnici Abdulah Nakaš u Sarajevu.

Pojava i komplikacije malih boginja mogu se spriječiti vakcinacijom djece od dvanaestog mjeseca starosti.