Inspektor utvrdio nepravilnosti
1

Zbog čega studenti FPN plaćaju četiri puta skuplju godinu

Sarajevo-x.com
Fakultet političkih nauka Sarajevo (Foto: Arhiv)
Nalaz inspektora
Cijena jednogodišnjeg postdiplomskog studija (4+1) na Fakultetu političkih nauka (FPN) u Sarajevu u iznosu od 5.500 KM nije zakonita i suprotna je odluci Vlada Kantona, navedeno je u inspekcijskom nalazu prosvjetnog inspektora Sifeta Kukuruza. Dekan FPN-a Mirko Pejanović kazao je za Sarajevo-x.com da će uložiti žalbu na nalaz, te istakao da je studij legalan i da su studenti na početku potpisali ugovor znajući da je cijena 5.500 KM.

Grupa studenata postdiplomskog studija 4+1, smjer Međunarodni odnosi i ekonomska diplomatija, prije nekoliko mjeseci zatražila je od Fakulteta političkih nauka u Sarajevu, te Vlade Kantona Sarajevo i resornog ministarstva, da im odgovore da li je visina upisnine i drugih troškova studija u skladu sa zakonom.

Naime, studenti su tvrdili da studij trebaju umjesto 5.500 KM plaćati 1.200 KM, kako je navedeno u odluci Skupštine Kantona Sarajevo. Nakon što nisu dobili tražene odgovore, tražili su da inspektor provjeri rad fakulteta.

Cijena suprotna zakonu

Prosvjetni inspektor Sifet Kukuruz u svom nalazu je naveo da je Fakultet političkih nauka cijenu utvrdio suprotno Zakonu o visokom obrazovanju i suprotno Odluci Vlade Kantona Sarajevo. Inspektor je u nalazu istakao da su Odlukom Vlade KS u tački III utvrđene pojedinačne cijene visine participacije troškova studija i to po jednoj školskoj godini na drugom ciklusu studija za studente koji sami finanisraju svoj studij za grupaciju društvenih nauka u iznosu od 1.000 KM.

No, Pejanović je istakao kako se ta odluka ne odnosi na studente postdiplomskog studija 4+1, već na studente koji studiraju po redovnom Bolonjskom ciklusu (3+2+3).

"Ovdje se radi o studiju za doedukaciju studenata koji su završili po starom sistemu školovanja", kazao je Pejanović.

"5.500 KM za zvanje specijaliste, ne magistra"

Također, u nalazu inspektora se navodi da po zakonu postdiplomski studij za sticanje naučnog, odnosno umjetničkog stepena,magistra traje najmanje četiri semestra, a za sticanje stručnog stepena specijaliste najmanje dva semestra.

Iz toga proizilazi da će studenti postdiplomskog studija 4+1 nakon završene godine steći zvanje specijaliste, a ne magistra.

Dekan Mirko Pejanović ipak tvrdi da je Senat Univerziteta u Sarajevu dao suglasnost za nastavne planove i programe magistarskih studija 4+1 na FPN, te da će studenti imati zvanje magistra nakon završene godine.

"Inspektor je prije objave nalaza trebao obaviti još nekoliko razgovora. Uložit ćemo žalbu! Naime, što se tiče studija 4+1 on zakonom nije detaljisan, ali nije ni ograničen. Studenti koji su upisali tu vrstu studija su uglavnom osobe koje rade i potpisali su ugovor da su saglasni platiti 5.500 KM. To je minimalno, jer profesor po satu dobija samo 50 KM", kazao je Pejanović za Sarajevo-x.com, dodavši da je "do ove situacije dovela mala grupa studenata koja je vršila pritiske tokom predizborne kampanje".

"Prijete mi izopćenjem iz Akademske zajednice"

Ipak, Teufik Hadžiahmetović, predstavnik grupe studenata koja tvrdi da cijena od 5.500 KM nije u skladu sa zakonom, kazao je za Sarajevo-x.com da iza te grupe studenata ne stoje političke partije, niti je bio cilj 'uzburkavanje strasti' tokom predizborne kampanje.

"Mi smo studenti koji ne želimo plaćati više no što je zakonom određeno i to je sve. Nakon što se povuklo pitanje legalnosti ovog studija i cijene ja sam pod stalnim pritiskom. Indirektno su mi prijetili izopćenjem iz Akademske zajednice, te su dekan i prodekan slali saopćenja ostalim studentima navodeći kako sam ja 'neki student koji nije uspio završiti svoje obaveze i koji pokušava manipulirati drugim osobama', Da se razumijemo, ja sam od četiri ispita položio tri, ispunjavao sam sve svoje obaveze, što mogu i dokazati", kazao je Hadžiahmetović, najavivši da će podići tužbu protiv FPN.

Konkurs nije u skladu sa zakonom

Student Hadžiahmetović je za Sarajevo-x.com istakao da je njegove tvrdnje dokazao i prosvjetni inspektor, koji je u svom nalazu naveo da ne postoji zakonski osnov po kojem bi FPN organizirao studij 4+1, jer ga zakonski ne može temeljiti niti na tzv. predbolonjskom studiju niti na tzv. bolonjskom sistemu studija.

Naime, u nalazu inspektora navodi se da je sam konkurs za prijem studenata na magistarski studij 4+1 suprotan odredbama Zakona o visokom obrazovanju jer FPN nije dobio suglasnost Vlade KS Vlade na broj i strukturu studenata koji će biti upisani, a što je isključivo pravo Vlade kantona po Zakonu o visokom obrazovanju.

Studenti tvrde da je Fakultet političkih nauka kršenjem zakona nelegalno uzeo novac.

Pejanović najavio žalbu

"Na postdiplomskom studiju 4+1 nastavu pohađa oko 300 studenata i mi studij koji košta 360.000 KM plaćamo blizu 1,3 miliona KM", kazao je Hadžiahmetović za Sarajevo-x.com.

Prosvjetni inspektor naložio je menadžmentu fakulteta da ispravi sve nepravilnosti i uskladi sa zakonskim propisima. Mirko Pejanović je istakao pak, da se ne slaže s nalazom inspektora, te da će pokrenuti žalbeni postupak.