BiH
1.1k

Završne riječi: Tužilaštvo traži doživotni zatvor za Radovana Karadžića

Klix.ba
Radovan Karadžić (Foto: Arhiv/AFP)
Radovan Karadžić (Foto: Arhiv/AFP)
Tužioci Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju traže doživotni zatvor za Radovana Karadžića na danas nastavljenom iznošenju završnih riječi Tužilaštva i Odbrane. Od 13:15 sati na suđenju je nastupila pauza.

Tužioci su priložili niz dokumenata koje su bile Karadžićeve naredbe za vojno djelovanje na Sarajevo. Iz njih je vidljivo da je on mogao povećavati i smanjivati razinu terora kojima je kažnjavao armiju BiH za akcije na drugim područjima.

"Karadžić je znao da pijani vojnici besmisleno ispaljuju granate na Sarajevo. To je poznato po tome što se žalio na te incidente, govoreći da se na taj način tratila skupa municija i da zbog toga ima mnogo problema. Ali, takvo ponašanje trajalo je u kontinuitetu tri godine", istaklo je tužilaštvo.

Nije bilo suzdržanosti kada su se ispaljivale granate na naseljena područja, a svrha toga bila je širenje terora, rekla je tužiteljica Gustavson pokazavši fotografiju pijace Markale nakon granatiranja u kojem je poginulo 68, a ranjene 144 osobe.

Inače, Karadžić je optužen za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja u Bosni i Hercegovini između 1992. i 1995. godine.

Uhapšen je nakon niz godina skrivanja i prebačen u Den Haag iz Srbije 30. jula 2008. godine, dok mu je suđenje po 11 tačaka optužnice započelo 26. oktobra 2009. godine.

Isto tako, Tužilaštvo Tribunala u Haagu saopćilo je ranije da bi Karadžić trebao biti osuđen na doživotnu robiju, ukoliko bi značajnim dijelom bio proglašen krivim, prema optužbama za koje mu se sudi.

Tužilaštvo je u ovom slučaju izvelo 195 svjedoka koji su lično svjedočili u sudnici, suci su pozvali i sami jednog svjedoka, dok je odbrana izvela njih 238.

Karadžić, koji se u sudskom postupku zastupao sam, do kraja se borio pravnim sredstvima kako bi osporio postupak i poništio ga. Ipak, prvostepene i žalbene sudije su odbile sve njegove pokušaje tako da se dugotrajno suđenje približilo samom kraju.

Također, Karadžić je uputio i niz zahtjeva za ponovnim pozivanjem više svjedoka u vezi na vrijeme neobjelodanjenih dokaza tužilaštva. Ipak, sudije su zaključile da pri tom nije dao nijednu valjanu osnovu zbog čega bi objelodanjeni materijal bio relevantan da bi zahtijevao ponovno pozivanje. Sudije su odbacile i zahtjev tužilaštva za ponovnim otvaranjem postupka u vezi sa masovnom grobnicom Tomašica.