BiH
0

Završne riječi Tužilaštva u predmetu Milun Kornjača i drugi

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Iznošenje završnih riječi Tužilaštva u predmetu Milun Kornjača pred Odjelom I za ratne zločine Suda Bosne i Hercegovine zakazano je za danas, s početkom u 13.00 sati, najavljeno je iz Suda BiH.

Sud Bosne i Hercegovine je 8. juna 2010. godine potvrdio optužnicu u predmetu Milun Kornjača i drugi, koja optužene Miluna Kornjaču, Milorada Živkovića i Duška Tadića tereti za krivično djelo zločini protiv čovječnosti.

Sud je 20. decembra 2010. godine donio rješenje kojim je postupak u odnosu na optužene Milorada Živkovića i Duška Tadića razdvojen od postupka u odnosu na optuženog Miluna Kornjaču.

U optužnici se, između ostalog, navodi da su optuženi Kornjača, u svojstvu komandanta paravojne jedinice “Plavi orlovi”, optuženi Živković, u svojstvu načelnika Stanice javne bezbjednosti Čajniče i člana Kriznog štaba opštine Čajniče i optuženi Tadić, u svojstvu pripadnika paravojne jedinice “Plavi orlovi”, od polovine aprila 1992. godine pa do kraja maja 1992. godine, u općini Čajniče, kao svjesni učesnici zločinačkog pothvata, vršili progon civilnog bošnjačkog stanovništva općine Čajniče.

Optuženi su, navodno, učestvovali u protivpravnom lišavanju života, slobode i zatvaranju civilnog bošnjačkog stanovništva, koje je bilo podvrgnuto mučenju i drugim nečovječnim djelima. Kako se dalje navodi u optužnici, optuženi su dana, 19. maja 1992. godine ili približno tog datuma, nakon pogibije jednog pripadnika paravojne jedinice “Plavi orlovi” učestvovali u ubijanju 26 zatvorenih civila u “Lovačkom domu”, pucajući iz automatskog oružja i bacajući ručne bombe.