Organizovani kriminal
0

Završne riječi odbrane u predmetu Matković i drugi

FENA
Iznošenje završnih riječi odbrane pred Odjelom II za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Suda u predmetu Aleksandar Matković i drugi zakazano je za 19. februar, saopćeno je iz Suda BiH.

Optužnica tereti Aleksandra Matkovića, Duška Jovičića i Vanju Matkovića za krivično djelo organizirani kriminal u vezi s krivičnim djelom krivotvorenje novca, dok je Vanja Matković optužen i za krivično djelo ometanje rada pravosuđa u vezi s krivičnim djelom iz člana 52. Zakona o nabavljanju, držanju i nošenju oružja i municije Kantona Sarajevo.

"Prema navodima iz optužnice, optuženi Aleksandar Matković je organizirao grupu ljudi kojoj su pristupili i optuženi Duško Jovičić i Vanja Matković.

Grupa je za cilj imala pribavljanje i međunarodnu prodaju krivotvorenog novca valute euro te stavljanje u opticaj, a sve radi sticanja protupravne imovinske koristi", saopćeno je.

Kako se nadalje navodi u optužnici, optuženi Aleksandar Matković uspostavio je kontakt s određenim osobama te na taj način započeo organiziranje i dogovaranje u vezi s prebacivanjem i prodajom krivotvorenih eura s područja Republike Srbije na područje BiH.

" Desetog maja 2009. navodno je došlo do primopredaje krivotvorenog novca u iznosu 80.000 eura u kojoj su učestvovali svi optuženi", saopćeno je.