BiH
0

Završne riječi na suđenju Harisu Čauševiću, optuženom za terorizam

SRNA
Haris Čaušević
Haris Čaušević
Pred Sudom BiH za danas je zakazano iznošenje završnih riječi Tužilaštva BiH u predmetu "Haris Čaušević i drugi", koji se terete za teroristički napad na Policijsku stanicu u Bugojnu 27. juna 2010. godine.

Sud BiH je 22. decembra 2010. godine potvrdio optužnicu kojom se Čaušević i Naser Palislamović terete za krivično djelo terorizam.

Podnesena optužnica je tokom glavnog pretresa izmijenjena pismenim podneskom Tužilaštva BiH od 24. septembra 2012. godine, i to u činjeničnom dijelu, dok je pravna kvalifikacija krivičnog djela koje se optuženima stavlja na teret ostala ista, saopšteno je iz Suda BiH.

U izmijenjenoj optužnici se navodi da su se optuženi Čaušević i Palislamović u više navrata tokom 2010. godine sastajali u Bugojnu i dogovorili da 27. juna 2010. godine u ranim jutarnjim satima počine teroristički čin postavljanjem pripremljene improvizovane eksplozivne naprave na stražnji zid zgrade Policijske uprave Bugojno i njenim aktiviranjem, odnosno pripaljivanjem upaljačem sporogorećeg štapina izazovu eksploziju.

Eksplozija se i desila 27. juna 2010. godine na zgradi Policijske uprave Bugojno, od koje je jedan policijski službenik smrtno stradao, jedan zadobio teške tjelesne povrede opasne po život, a nekoliko njih lake tjelesne povrede.

Osim toga, u optužnici se navodi da je ovim činom pričinjena velika materijalna šteta, i to na zgradi Policijske uprave Bugojno, te na okolnim stambenim zgradama, poslovnim objektima i velikom broju vozila.

U optužnici se navodi da su optuženi počinjenjem ovakvog čina za cilj imali prisiljavanje organa vlasti BiH da nešto izvrše, kao i ozbiljno zastrašivanje stanovništva i ozbiljnu destabilizaciju osnovnih političkih, ustavnih i društvenih struktura BiH.

Ročište počinje u 13:00 sati.