BiH
365

Završne riječi: Brkić i Selimović se izvinili porodici Arnele Đogić, objava presude danas u 13 sati

Piše: E. M.
Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba
(Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Na današnjem ročištu na suđenju za ubistvo Arnele Đogić, ubice Muriz Brkić i Avdija Selimović izrazili su kajanje i izvinili se porodici ubijene. Tužilaštvo je zatražilo maksimalnu zatvorsku kaznu od 45 godina, a presuda će biti izrečena danas u 13 sati.

Brkić i Selimović su optuženi za krivično djelo ubistvo na okrutan način za koje je Tužilaštvo ZDK zatražilo kaznu od po 45 godina zatvora.

Prošle sedmice pred Kantonalnim sudom u Zenici Selimović i Brkić su priznali da su ubili Arnelu Đogić, nakon čega ih je Malićbegović upoznao o tome da im može biti izrečena kazna dugotrajnog zatvora do 45 godina.

Njihovo priznanje je potkrijepljeno materijalnim dokazima koje su prikupile nadležne institucije. Tužilaštvo ZDK je u završnoj riječi navelo da je Avdija Selimović imao motiv da ubije Arnelu Đogić, dok Muriz Brkić nije imao nikakav motiv izuzev materijalne koristi da ubije Arnelu. Obojica su bili uračunjivi i svjesni svih okolnosti. Nakon posebno okrutnog ubistva, Selimović i Brkić su otišli u jedan od kafića u Olovu i slavili do dugo u noć.

[FBLIVE]https://www.facebook.com/Klix.ba/videos/10153597482601821/[/FBLIVE]

Tužilaštvo je zatražilo za optužene kaznu od po 45 godina.

Advokatica Avdije Selimovića AZijada Mujkić rekla je da u svojoj dugogodišnjoj praksi nije imala ovakav slučaj. S optuženim se upoznala na dan kada je priveden, a tada mu je dodijeljena kao službena braniteljica. U tom trenutku nije postojalo dovoljno dokaza da budu zadržani u pritvoru, a ovim se ukazuje na kvalitet priznanja Selimovića jer je ono bilo od ključne važnosti za pronalaženje tijela Arnele Đogić i rješavanje ovog slučaja. Ona je dodala da njen branjenik zna da je kriv i da želi odgovarati za pomenuto krivično djelo. To priznanje trebalo bi biti posebna olakšavajuća okolnost.

Sead Topčagić, advokat Muriza Brkića, rekao je da se njegov branjenik stidi i kaje zbog počinjenog krivičnog djela. Brkić je uputio i izvinjenje porodici Arnele Đogić ako to porodica prihvata. Brkićev advokat je naglasio da je odluku o ubistvu Arnele donio Avdija Selimović te je imao određene nedoumice i oklijevanje prilikom izvršenja krivičnog djela. Prema psihološkom testu ličnosti, Brkić je osoba s umanjenim sposobnostima, misaonim konfuzijama i umjerenom anksioznošću. Brkić je 2007. pao sa drveta, što je ostavilo posljedice na njega, a i krivično djelo je izvršio pod utjecajem alkohola. Priznanje izvršenja krivičnog djela trebalo bi se smatrati olakšavajućom okolnošću. Činjenicu da je "hladna osoba" Brkićev advokat je obrazložio činjenicom da je emocionalno nezrela osoba koja gestikulacijama i riječima ne zna izraziti emocije.

Na prošlosedmičnom ročištu Malićbegović je optužene pitao zbog čega su priznali izvršenje djela, na šta je Selimović kazao da je to uradio zbog toga što je počinio djelo i kako se proces ne bi odugovlačio, dok je Brkić kazao da je htio skinuti teret sa srca.

Izricanje presude pratili su i članovi porodice Arnele Đogić, a sudija Malićbegović je u jednom trenutku ponudio porodici da napuste sudnicu ako im je previše bolno slušati izricanje presude.

Avdija Selimović je rekao u obraćanju sudu da se u potpunosti slaže sa svojom advokaticom.

"Znao sam da se mogu braniti šutnjom, ali sam od početka govorio istinu. Ja sam volio Arnelu, kajem se zbog svega što sam uradio. Ne znam ni sam šta se sa mnom dešavalo u tom trenutku da počinim ovo djelo", kazao je Selimović.

On je sud zamolio da kada bude prebačen na izdržavanje kazne u KPZ Zenica to bude u zaštićeni dio zatvora jer su mu, kako je rekao, dok je bio u pritvoru ostali zatvorenici prijetili, a također je i fizički napadnut, pri čemu ga je zatvorska straža spasila, te strahuje da bi mu život bio ugrožen.

Muriz Brkić je rekao da se iskreno kaje te je uputio izvinjenje.

Podsjetimo, prema navodima iz ranije objavljene optužnice, Selimović i Brkić su prvo pretukli Arnelu, a potom joj preko usta vezali PVC uže stežući joj jezik i donji dio lobanje kako ne bi mogla dozivati pomoć.

Na mjestu Čudanski krševi izvukli su je iz vozila, a potom je Avdija Murizu dao nož kojim je on zaklao Arnelu. Bacili su je niz 70 metara duboku liticu prema kanjonu rijeke Stupčanice.

Tijelo je pronađeno nakon trodnevne potrage. Selimović i Brkić su uhapšeni istog dana, a policiji su priznali kako su ovo gnusno djelo počinili zbog ljubomore, jer je Arnela prekinula ljubavnu vezu s Avdijom.