Novi važni momenti
0

Završne pripreme za nastavak suđenja Iliji Jurišiću

FENA
Foto: Darko Zabuš/Fotoservis
Foto: Darko Zabuš/Fotoservis
U toku su završne priprema za nastavak suđenja Tuzlaku Iliji Jurišiću u Beogradu.

U pripremi odbrane, navodi predsjednik Fondacije Istina, pravda, pomirenje Sinan Alić pojavili su se novi, važni momenti, koji bi mogli koristiti u procesu Jurišić.

"U dosadašnjim svjedočenjima i dokumentaciji o slučaju 15. maj - Tuzlanska kolona nije bilo informacija o postignutom dogovoru za povlačenje vojnika JNA iz kasarne Husinska buna u Tuzli. Čuvši tvrdnje kako takav dogovor nije postojao prijeratni potpredsjednik Skupštine općine Tuzla Branko Perić je kontaktirao predstavnike Fondacije Istina, pravda, pomirenje i rekao da su se 15. 5. 1992. godine predstavnici tadašnje vlasti, Branko Perić, Refik Ahmedinović i Sead Avdić, sastali s tadašnjim komandantom kasarne Milom Dubajićem i dogovorili izlazak vojnika bivše JNA iz Tuzle", kazao je Alić

Predstavnici Fondacije Istina, pravda, pomirenje očekuju da će Branko Perić o tome svjedočiti i da će suočavanje s Milom Dubajićem rezultirati novim dokazima, koji, u svakom slučaju, idu u korist odbrani ne samo u slučaju Jurišić nego i istini o Tuzlanskoj koloni.

U Tuzlanskoj koloni 15. maja 1992. godine stradalo je 49 pripadnika JNA i četiri policajca iz tadašnje Stanice javne bezbjednosti Tuzla.

Nastavak sušenja Iliji Jurišiću predviđen je za kraj ovog mjeseca.