Reakcije na odluku MSP-a
0

Završna tačka na raspad Jugoslavije ili podloga za otcjepljenje RS-a?

Piše: T. Sekulić
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Član predsjedništva Bosne i Hercegovine, Željko Komšić, istakao je kako je odluka Međunarodnog suda pravde o tome da jednostrana deklaracija o nezavisnosti Kosova nije povrijedila međunarodno pravo očekivana i da to predstavlja završnu tačku na raspad Jugoslavije.

"Za mene je ovo očekivano. Nadam se da će ovom odlukom svi u regiji shvatiti da je vrijeme konflikata završeno i da mi moramo dalje. To je završna tačka na raspad Jugoslavije. Nadam se da će, prije svega, demokratske snage u Srbiji, na ovaj način i sa ovom porukom moći izaći na kraj na način da objasne da je vrijeme sukoba, ratova, mitova, mitologija i mitomanija jednostavno završeno na ovim prostorima", istakao je Željko Komšić za Sarajevo-x.com dodajući da se nada da će isto shvatiti i posljednji agresivni ostaci i izadanci velikosrpske ideologije i politike, koja je cijeli ovaj prostor zavila u crno i koja je uzrokovala tolika razaranja i mrtve glave.

"Krajnje je vrijeme da se okrenemo budućnosti i nečemu što nas može odvesti naprijed, a to je demokratija, EU i NATO", istakao je Komšić za Sarajevo-x.com. Svi oni koji pokušaju krenuti putem Kosova bili bi neodgovorni prema svom narodu, prema BiH i vrlo je izvjesno kako bi završili, smatra Komšić.

"Politički luđaci će završiti loše"

"Postojat će politički luđaci koji će pokušati izvesti paralelu, ali politički fanatizam i opasne politike uvijek završe loše, primjer toga su i Hitler i Milošević. Nadam se da neće prevladati neke sulude ideja kada je riječ o BiH, a ko krene tim putem vrlo je izvjesno kako će završiti. Završile su sve takve politike na ovim prostorima na jedan loš način, nosioci tih politika su završili pred sudovima i suludo je takvo nešto pomisliti", dodao je Željko Komšić, naglašavajući:

"Republika Srpska, za razliku od Kosova, nije proizvod historije niti dugotrajnog historijskog procesa. Nastala je kao rezultat rata i nije imala status države. Kosovo je bilo autonomna pokrajina u sastavu Jugoslavije. Imalo je svoju vladu, skupštinu, sud, policiju – sve što su imale savezne republike u okviru Jugoslavije."

Međutim, u RS-u su drugačije reakcije.

"RS ima elemente da krene putem Kosova"

Predsjedavajuća Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, Dušanka Majkić, kazala je za "Srnu" da i Republika Srpska ima sve elemente da, ukoliko odluči, krene sličnim putem kao Kosovo.

"Koliko god ta odluka bila bolna, možemo je tumačiti tako da će i RS, ukoliko odluči da potraži put na sličan način, dobiti podršku koja je ovog puta data Kosovu", rekla je Majkićeva.

Također, član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske, Nebojša Radmanović, izjavio je danas za "Srnu" da neće dozvoliti da BiH prizna samoproglašenu nezavisnost Kosova, bez obzira na mišljenje Međunarodnog suda pravde u Hagu.

"Mišljenje, prema onome što sam mogao da čujem prije detaljnog čitanja, jeste jednostran pogled na pitanje da li je rezolucija koju je neko na Kosovu donio, sada se pokazalo da to nije ni parlament, suprotna principima međunarodnog prava", rekao je Radmanović.

"Ostanimo hladnih glava"

Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, Slavko Jovičić, upozorio je da će današnje mišljenje Međunarodnog suda pravde u Haagu imati dalekosežne posljedice za opstanak mnogih država u svijetu, pa i sudbinu BiH.

"Klupko je odmotano i više ga niko ne može zaustaviti. Mi u BiH moramo ostati hladnih glava i o svemu najtrezvenije razmisliti i moramo tražiti najbolje rješenje za BiH", kazao je Jovičić za "Srnu“, dok je predsjednik RS-a Rajko Kuzmanović istakao kako BiH nema obavezu da prizna "nezavisnost južne srpske pokrajine"

Savjetodavno mišljenje Međunarodnog suda pravde (ICJ) u Haagu moramo primiti s uvažavanjem", rekao je u četvrtak predsjednik Srpskog pokreta obnove, Vuk Drašković.

"Stav Suda da su ljudska i nacionalna prava iznad svake vlasti i suvereniteta snažan je oslonac i našem zahtjevu da Srbi i srpsko naslijeđe na cijelom Kosovu budu suštinski zaštićeni, uz garancije Evropske unije i Vijeća sigurnosti UN-a", navodi se u pisanoj izjavi Vuka Draškovića.

"Našu državnu strategiju moramo podredi ovim realnim ciljevima", smatra Drašković, jer samo takav put vodi ka pomirenju Srba i Albanaca i evropeizaciji regije, prenio je RTS.

"Integritet i suverenitet BiH je zagarantovan"

"Ovo je rezultat pogrešne politike, posebno režima Slobodana Miloševića. BiH nije vodila takvu politiku već je bila žrtva te politike, uključujući i genocid. Integritet i suverenitet Bosne i Hercegovine je zagarantovan i svaki pokušaj narušavanja bit će spriječen", istakao je predsjedavajući Predsjedništva BiH Haris Silajdžić.

Međunarodni sud pravde (MSP) u Haagu utvrdio je da jednostrana deklaracija o nezavisnosti Kosova nije povrijedila međunarodnog pravo, zato što to pravo ne sadrži zabranu takvih deklaracija, saopćio je danas predsjednik ovog suda, Hisashi Owada.

Savjetodavno mišljenje nije obavezujuće za države, ali će, kako su ocijenili stručnjaci, imati veliku pravnu, ali i političku i moralnu težinu.