Sud BiH
0

Završna riječ odbrane na suđenju u predmetu "Kos i ostali"

FENA
Iznoseći završnu riječ na suđenju optuženima za genocid u Srebrenici, odbrana Stanka Kojića je naglasila da optuženi nisu znali za plan ubijanja Bošnjaka u Srebrenici 1995. godine, te da su u ubistvima na Vojnoj ekonomiji Branjevo učestvovali kao pomagači.

Odbrana optuženog Kojića smatra da njihov branjenik nije počinio genocid u Srebrenici i zbog toga su od Sudskog vijeća zatražili da bude oslobođen krivice.

Ukoliko Sud BiH utvrdi da je optuženi kriv za neko drugo krivično djelo, odbrana je predložila da mu se izrekne kazna manja od one koja je propisana zakonom.

“Meni je žao pobijenih ljudi. Ja sam vjernik i pucao sam iznad njih. Ovih dana opet vidim i čujem te ljude. Imam halucinacije. Nisam kriv, ali da sam se tada pobunio, bih bio ubijen”, rekao je drugooptuženi Kojić.

Tužilaštvo BiH tereti Kojića, zajedno s Francom Kosom, Vlastimirom Golijanom i Zoranom Goronjom, za učešće u ubistvima više od 800 muškaraca i dječaka počinjenim 16. jula 1995. na Vojnoj ekonomiji Branjevo (općina Zvornik).

Prema optužnici, Kos je bio komandir Prvog voda Desetog diverzantskog odreda Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS), a Kojić, Golijan i Goronja pripadnici ove jedinice.

U završnoj riječi, Milan Romanić, branilac optuženog Kojića, naglasio je da se ne može tražiti maksimalna kazna za one koji su bili primorani da ubijaju, kao što je u svojoj završnoj riječi Tužilaštvo BiH zatražilo za optužene.

“Niko razuman ne može da ne osuditi zločin. Ali svako, a naročito Sud, mora tražiti individualnu krivicu. Odbrana drugooptuženog je dokazala da optuženi nije znao za plan i namjeru ubijanja, već da je na Branjevu bio kao pomagač i pod najvećom mogućom prinudom”, kazao je branilac Romanić.

Odbrana je naglasila da Tužilaštvo BiH nije dokazalo da se u radnjama koje su počinili optuženi nalaze elementi genocida, već je to, kako su kazali, ratni zločin protiv civila ili ratni zločin protiv ratnih zarobljenika, prenosi BIRN - Justice Report.

Iznošenje završne riječi odbrane trećeoptuženog Vlastimira Golijana zakazno je za 25. maj.