BiH
105

Završna radionica u sklopu projekta "Budi liderka pomirenja i razvoja"

U sklopu projekta Udruženja Motivator "Budi liderka pomirenja i razvoja" održana je završna radionica koja se realizira u okviru projekta PRO Budućnost (Pomirenje, Razvoj i Odgovornost za budućnost) uz finansijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), a implementira ga Catholic Relief Services (CRS) u saradnji sa Fondacijom Mozaik, Caritasom Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine, Forumom građana Tuzla i Helsinškim parlamentom građana Banja Luke.

Projekat se implementira na području 30 opština/gradova u Bosni i Hercegovini, a za cilj ima izgradnju povjerenja među građanima svih etničkih skupina koji žive na prostoru BiH.

"Projekat je trajao šest mjeseci i u tom periodu su održane četiri radionice koje su imale za cilj da doprinesu pomirenju, razbijanju predrasuda, promociji različitosti kroz zbližavanje i zajednički lokalni aktivizam, te kroz osnaživanje žena kao nositeljica tog procesa. Svrha projekta je povezivanje građana i građanki iz opština Sokolac, Istočno Novo Sarajevo i Novo Sarajevo kroz stvaranje povjerenja i prijateljstva.", rekla je Ajla Mrnjavac projekt menadžerica projekta i dodala da "Projekat danas ne završava već nastavljamo rad kroz platforme za komunikaciju kreirane za tu namjeru, kao i putem lokalnog aktivizma naših učesnica".

Irma Efendić, predsjednica Udruženja Motivator istakla je da je izuzetno zadovoljna rezultatima projekta te da su pomirenje i povezivanje građana i građanki svih etničkih skupina kontinuirani procesi na kojima je potrebno raditi i u narednom periodu. "Moramo biti svjesni da živmo u podjeljenom postkonfliktnom društvu čije manifestacije najbolje osjete građani i građanke ove države. Svi nosimo dio odgovornosti za ovakvo stanja i zato je danas izuzetno važno da mi kao žene ponudimo moguće pravce i rješenja za budućnost koja će biti bolja za sve nas i generacije koje dolaze".

Kao rezultat današnje radionice učesnice će kroz međusobnu interakciju i diskusiju kreirati Žensku deklaraciju pomirenja koja će biti dostupna na web stranici Udruženja Motivator www.udruzenjemotivator.org

"Namjera nam je ovim aktivnostima dati svoj doprinos na putu istinskog pomirenja i izgradnje suživota", istakla je na kraju Ajla Mrnjavac.