BiH
0

Završna konferencija o državnoj službi u BiH

FENA
Semiha Borovac
Semiha Borovac
Završna konferencija projekta “Razvoj sistema za upravljanje učinkom u strukturama državne službe u Bosni i Hercegovini“ održana je danas u Sarajevu.

Projekt se finansira iz Fonda za reformu javne uprave i njime se osigurava podrška Akcionom planu 1 za provedbu reforme javne uprave u BiH i time pruža doprinos implementaciji Strategije reforme javne uprave BiH radi ispunjenja uvjeta za članstvo u Evropskoj uniji.

Državna koordinatorica za reformu javne uprave Semiha Borovac je kazala novinarima da je ovo projekt koji je proizašao iz zajedničke inicijative predstavnika četiriju nivoa vlasti, prije svega nadležnih ključnih institucija u provođenju Strategije reforme javne uprave iz oblasti upravljanja ljudskim potencijalima.

Po njenim riječima, ova oblast inače služi kao osnov za ocjenu napretka BiH kada je u pitanju cjelokupni napredak u reformi javne uprave.

"Važnost ovog projekta je u tome što je postignuta puna saglasnost vezano za one ciljeve koje je projekt i postavio, a to je da se dođe do što učinkovitijeg ocjenjivanja, odnosno metoda ocjenjivanja državnih službenika kao jednog od osnovnih instrumenata za podršku upravljanja ljudskim potencijalima“, kazala je Borovac.

Istaknula je da je Projekt potrebno nastaviti, „potrebno je utvrditi prioritete iz dokumenata koji su prezentirani i vršiti dalju stalnu obuku državnih službenika da bi držali na zavidnoj visini postignute rezultate“.

"Očekujemo da će se ovim projektom pomaći jedna kockica u ocjeni o napretku BiH u izvršavanju ključnih prioriteta kada je u pitanju reforma javne uprave, a odnose se na ispunjenje ključnih uvjeta iz Evropskog partnerstva“, kazala je Borovac.

Direktor Agencije za državnu službu BiH Neven Akšamija je kazao da realizacijom ovog projekta treba da se dobiju profesionalniji državni službenici, dakle oni koji će bolje obavljati svoje poslove i koji će omogućiti zbir jedne profesionalnije državne uprave na svim nivoima, koja će biti u stanju da bolje i kvalitetnije obavlja svoje poslove.