BiH
0

Završna faza radova na autoputu na dionici Podlugovi-Visoko

FENA
GP Put d.d. Sarajevo, kompanija u sastavu Nexe grupe Našice, privodi kraju radove na realizaciji projekta izgradnje autoputa na dionici Podlugovi - Visoko, saopćeno je bh. novinarima tokom dvodnevne posjete Našicama i Upravi Nexe grupe.

"Danas počinju radovi na postavljanju završne faze postavljanja finalnog sloja asfalta. Ukoliko nas vremenski uvjeti posluže, a nadamo se da hoće, radovi bi trebali biti gotovi za dvije sedmice", izjavio je direktor preduzeća GP Put Sarajevo Mustafa Ćesović.

Osim ovog projekta GP Put je angažiran na radovima na sjevernoj longitudinali – Put života Sarajevo, u Pakistanu u oblasti Peshawara i u oblasti Pandjaba, te u Keniji na projektu izgradnje modernog 26 km dugog puta Ndori – Owimb čija je vrijednost 6,6 miliona eura.

Preduzeće je angažirano i na projektu izgradnje puta Kissi dužine 16 km (vrijednost projekta 3,4 miliona eura), a uskoro se očekuje i realizacija ugovora i početak radova na projektu izgradnje puta u Kabatiju u vrijednosti 11,5 miliona eura.

"U narednih mjesec dana trebala bi se okončati tenderska procedura oko izgradnje puta u Tobruku u Libiji. Vrlo sam optimističan i smatram da imamo najveće šanse da ga dobijemo. Posao je izuzetno atraktivan, a vrijednost projekta je 30 miliona eura", kaže Ćesović.

Nexe grupa finalizirala je aktivnosti oko kupovine zemljišta za izgradnju hotela na lokalitetu Bjelašnice, Općina Trnovo, za šta je izdvojeno nešto više od 370.000 KM. Početak realizacije same izgradnje očekuje se u toku 2007. godine.

U Tvornici opeke d.o.o. Sarajevo, Nexe grupa privodi kraju sanaciju postojećeg objekta i instaliranje nove opreme što je investicija vrijedna 11 miliona eura, ali još slijede završni radovi i uređenje potrebne infrastrukture, pa će taj iznos biti i veći.

U tvornicu je ugrađena savremena oprema renomiranih dobavljača u ovoj oblasti, Bedeschi i Sabo, a u građevinskom dijelu projekta, glavninu posla odradili su domaći izvođači. Planirani kapacitet tvornice je 110.000.000 JNF. U toku je probna proizvodnja. Tvornica opeke d.o.o. u ovoj godini će započeti s plasmanom proizvoda iz svog asortimana u Hrvatsku, Srbiju i Crnu Goru i susjedne zemlje, čime će BiH dobiti novog izvoznika, saopćeno je iz Nexe grupe.