BiH
0

Završna akcija kampanje “Otpad nije smeće”

FENA
Centar za životnu sredinu provodi projekt "Jačanje uloge NVO-a za životnu sredinu/okoliš u Bosni i Hercegovini" koji finansijski podržava Evropska unija CARDS programom.

Osnovni cilj Projekta je jačanje uloge NVO-a u procesima donošenja odluka i saradnja između vladinih institucija i NVO sektora u pitanjima životne sredine u BiH. Jedan od najvažnijih potciljeva Projekta je podizanje svijesti građana o životnoj sredini. Zajedno s 15-ak drugih udruženja za zaštitu životne sredine u junu pokrenuli su i kampanju "Otpad nije smeće" s ciljem pružanja informacija građanima o problemu otpada u BiH i načinima kako svaka osoba može da doprinese smanjenju zagađenja životne sredine otpadom.

Kampanja je počela krajem augusta 2006. biciklističkom turom "Biciklima protiv otpada" od Bihaća do Trebinja, u kojoj su učesnici ture u saradnji s lokalnim udruženjima, proveli akcije u 12 mjesta u BiH (Bihać, Bosanska Krupa, Sanski Most, Banja Luka, Kneževo, Travnik, Visoko, Sarajevo, Konjic, Nevesinje, Gacko i Trebinje).

Učesnici i aktivisti lokalnih udruženja organizirali su podjelu letaka i izložbu fotografija o dobrim i lošim primjerima upravljanja otpadom u BiH. Nedavno su izrađeni radiodžinglovi i kratki TV spotovi koji su poslani svim radio i TV stanicama u BiH s pozivom da emitiranjem džinglova i TV spotova podrže kampanju.

Kao završnu aktivnost u kampanji "Otpad nije smeće", Centar za životnu sredinu, u saradnji s udruženjima Ekotim iz Sarajeva i Centar za ekologiju i energiju iz Tuzle, organizirat će akciju podjele letaka o temi "Potrošačko ponašanje i stvaranje otpada". Akcije se provode u Tuzli (22. decembar-Korzo, 11.00-13.00), Sarajevu (22.) te Banjoj Luci (23. decembra-Trg Krajine, 11.00-14.00), saopćeno je iz Centra za životnu sredinu.