BiH
20

Završetak rekonstrukcije platoa Skenderije u narednim danima

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Finalizacijom radova na stepeništima narednih će dana biti ozvaničen završetak obnove platoa Skenderije u Sarajevu, čija je realizacija počela krajem jula potvrdio je Feni direktor Centra Skenderija Amer Kapo.

Podsjetio je da je rekonstrukcija platoa obuhvatila mijenjanje hidroizolacije te uklanjanje dotrajalih crvenih ploča i postavljanje sivih, kao i radove na stepenicama i završno uređenje platoa.

"Ploče koje će krasiti ovaj trg izrađene su od najkvalitetnijih materijala i najotpornije su na padavine i visoke temperature. U slučaju oštećenja moći ćemo zamijeniti ploče, što ranije nije bio slučaj", naglasio je Kapo.

Sredstva za sanaciju platoa osigurala je Vlada Kantona Sarajevo putem Razvojne banke od 904.000 KM.

Plato Skenderija kultni je gradski trg koji spaja sve objekte centra Skenderija među kojima su Dom mladih, Art depo muzeja savremene umjetnosti Ars Aevi, Privredni grad, Dvorana "Mirza Delibašić" te ledena dvorana, a svečano je otvoren projekcijom filma "Bitka na Neretvi" 29. novembra 1969. godine.

Dijelom zbog ratnih djejstava, a dijelom zbog vremena, plato Skenderija do sada je imao zapušten i devastiran izgled. Novi sadržaji trebali bi ovaj prostor od 10.000 kvadratnih metara učiniti ponovo prepoznatljivim u cijelom gradu.