BiH
0

Završetak autoputa Banja Luka - Gradiška na ljeto

SRNA
Autoput od Banja Luke do Gradiške biće završen na ljeto, iako dinamika radova na njegovoj izgradnji nije ubrzana u onoj mjeri koliko je mogla da bude i koliko se očekivalo, rekao je direktor "Autoputeva RS" Dušan Topić.

"Očekivali smo da će u drugoj polovini ove godine znatnije biti ubrzani radovi kako bi bila nadoknađena neka kašnjenja od početka godine", rekao je Topić.

On je dodao da eksproprijacija nije bila do kraja završena kada su krenuli radovi, što na određen način daje opravdanje izvođačima za kašnjenje, pišu "Nezavisne novine" u sutrašnjem broju.

"Ima osnova da se opravda probijanje roka, koji je prema ugovoru bio 30. januar, ali u određenim granicama", ocijenio je Topić, dodavši da je sad potrebno da bude definisan novi rok koji više ne bi trebalo da bude pomjeran.

Boro Zdjelar, rukovodilac projekta izgradnje autoputa na dionici koju grade "Konstruktor" i "Integral", dužine 19 750 metara, istakao je da će svoj dio posla završiti do ljeta, te dodao da je, od oko 20 kilometara dionice na kojoj se radi, četiri spremno za polaganje asfalta.

"Na trasi svakodnevno bude angažovano oko 150 ljudi i 100 mašina i to je dinamika koja je svakodnevna", dodao je Zdjelar, navodeći da je do novembra rađeno u dvije smjene, ali da se od toga odustalo zbog kraćeg dana.

Sergej Đukić, glavni inženjer italijanske firme "Vidoni", koja je zadužena za gradnju 6,3 kilometra autoputa, istakao je da su pri kraju faze, što, ipak, zavisi od vremenskih uslova koji mogu usporiti radove.
On je dodao da oko 150 radnika i stotinjak mašina rade "od sedam do sedam", a da je bilo dana kada se radilo do ponoći, podsjetivši da su dugo problem predstavljali neriješeni imovinskopravni odnosi, kojih više nema.