Sud BiH
0

Završeno suđenje Samiru Bejtiću, presuda 5. decembra

FENA
Nakon iznošenja završnih riječi optužbe i odbrane, Kantonalni sud u Sarajevu zakazao je izricanje presude Samiru Bejtiću, optuženom za zločine počinjene na lokalitetu Kazani, za 5. decembra ove godine.

Odbrana je u završnoj riječi zatražila da se optuženom izrekne oslobađajuća presuda, dok je optužba navela da ostaje kod završne riječi koju je iznijela pred Sudskim vijećem Kantonalnog suda u Sarajevu prije pet godina.

“Tužilaštvo je iznijelo završnu riječ 2006. godine. Nikakvi novi dokazi nisu izvođeni, ostajem kod završne riječi koju sam tada dala”, kazala je Aida Ćatović, tužiteljica Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu, ne podsjećajući na to ranije završno izlaganje.

Fahrija Karkin, branilac optuženog Bejtića, kazao je da odbrana traži da se optuženi u cijelosti oslobodi optužbe, jer nije dokazano da je počinio djela koja mu se optužnicom stavljaju na teret, prenosi BIRN-Justice Report.

“Nije dokazano da je optuženi, na način i vrijeme kako je to opisano u optužnici, počinio krivična djela ratnog zločina i kvalifikovanih ubistava. U ovom postupku ponovo je saslušano 38 svjedoka i dva vještaka - svi su ostali kod iskaza koje su dali u prethodnom postupku. Utvrđeno činjenično stanje je ostalo isto”, kazao je Karkin, zatraživši da Sud optuženom izrekne oslobađajuću presudu.

Karkin je naveo da i odbrana ostaje kod završnih riječi iznesenih 2006. i 2008. godine.

Kantonalno tužilaštvo Sarajevo tereti Bejtića, bivšeg pripadnika 10. brdske brigade Armije BiH (ABiH), da je sredinom oktobra 1993. godine, zajedno s Mušanom Topalovićem Cacom i drugim osobama, učestvovao u premlaćivanju dvojice civila u komandi 10. brdske brigade, nakon čega su ih odveli do Kazana i ubili.

Mušan Topalović Caco, bivši komandant 10. brdske brigade ABiH, ubijen je u oktobru 1993. godine.

Bejtić je optužen i da je u decembru 1992. odveo Zorana Vučurevića u blizinu linije razgraničenja, gdje ga je ubio pucajući iz pištolja, a nakon toga njegovo tijelo polio razrjeđivačem i spalio.

Samir Bejtić je u julu 2006. osuđen pred Kantonalnim sudom u Sarajevu na 14 godina i šest mjeseci zatvora zbog ubistva civila na lokalitetu Kazani u Sarajevu.

Na ovu presudu su uložene žalbe i Vrhovni sud Federacije BiH (FBiH) ih je prihvatio i vratio postupak na ponovno suđenje u januaru 2007. godine.

Nakon obnovljenog suđenja, Bejtić je u junu 2008. oslobođen optužbe za ubijanja, premlaćivanja i zlostavljanja civila na Kazanima.

Na ovu presudu Kantonalno tužilaštvo je ponovno uložilo žalbu Vrhovnom sudu Federacije BiH u novembru 2010. godine, nakon čega je ukinuta presuda i naloženo ponovno održavanje suđenja pred Kantonalnim sudom u Sarajevu.

Prije iznošenja završnih riječi, Tužilaštvo je preciziralo optužnicu, odnosno kako je navela tužiteljica Ćatović, izmijenilo redoslijed radnji koje se optuženom stavljaju na teret, a odbrana je navela da optužnica u “činjeničnom i pravnom supstratu” ostaje potpuno ista te da nije potrebno dodatno vrijeme za pripremanje završnog izlaganja.