BiH
817

Završeno ročište Radončiću: Htio optužiti Izetbegovića i Osmicu za ubistvo Delalića, u četvrtak određivanje pritvora

Klix.ba
Izvor: Sud BiH
(Foto: Sud BiH)
Završeno je ročište u Sudu Bosne i Hercegovine koji će u zakonskom roku od 24 sata odlučiti da li će Fahrudinu Radončiću biti određen jednomjesečni pritvor. Ročište je trajalo šest sati, a saslušano je Tužilaštvo i odbrana osumnjičenih Fahrudina Radončića, Bakira Dautbašića i Bilsene Šahman.

Tužilaštvo je tokom četiri i po sata iznosilo dokaze za koje smatra da su osnova da se Radončiću odredi jednomjesečni pritvor. Tužilaštvo je naknadno iznijelo podatak da Radončić ima pored državljanstva BiH i državljanstvo Crne Gore. Radončić je sve to negirao, kazavši kako je njegovo pravo na državljanstvo Crne Gore zastarjelo. Odbrana je negirala sve što je Tužilaštvo iznijelo i predložilo da mu se odrede mjere zabrane kretanja i susretanja sa određenim osobama.

Odbrana je danas prigovorila Tužilaštvu da su neosnovano proširili istragu jer o proširenju istrage nisu obavijestili ni Fahrudina Radončića niti njegovu odbranu kako bi se mogli pripremiti. Zijad Hadžijahić koji se spominje u ovom slučaju, usposlenik Ambasade SAD-a u BiH a čija je supruga Nermana imenovana za ambasadoricu u Sloveniji, tretiran je kao svjedok, da bi danas Tužilaštvo prilikom iznošenja dokaza Sudu, Hadžijahića spomenula u kontekstu osumnjičenog, odnosno osobe na koju je direktno proširena ova istraga. Odbrana smatra kako je riječ o klasičnom političkom procesu.

"Bakir Izetbegović ne zna šta ga čeka"

Tužilac Božo Mihajlović je na početku ročišta u Sudu BiH pročitao transkripte prisluškivanih telefonskih razgovora, SMS-poruka i poruka koje je Radončić posljednjih dana s prijateljima razmjenjivao preko Vibera.

U toku ročišta Tužilaštvo je Sudu BiH predočilo niz dokaza koji upućuju na činjenicu da su Bakir Dautbašić, Bilsena Šahman i Fahrudin Radončić pokušali uticati na svjedokinju Azru Sarić, da promijeni iskaz koji je trebala dati putem videolinka Specijalnom Tužilaštvu EULEKS-a na Kosovu, koje vodi proces protiv Nasera Keljmendija.

U razgovoru sa Safetom Oručevićem (bivši gradonačelnik Mostara i direktor "Centra za mir i multietničku saradnju Mostar"), koji je nedavno vođen, Radončić otkriva svoj plan.

"Bakir Izetbegović ne zna šta ga čeka od srijede. Od srijede ćemo ići brutalno u čelo, to će biti veliki šok", napisao je Fahrudin Radončić.

On je Safetu Oručeviću najavio da će organizirati vanrednu press konferenciju, na koju će dovesti žene i djecu Ramiza Delalića Ćele i Nedžada Ugljena, a potom pokazati dokaze o naručiocima njihovog ubistva.

U tim razgovorima Radončić priča o Oručeviću kako će tokom svjedočenja u slučaju Naser Keljmendi koji se vodi na Kosovu kazati da su za ubistvo Ramiza Delalića Ćele odgovorni Bakir Izetbegović i Osman Mehmedović zvani osmica (Direktor OSA-e).

U transkriptima razgovora koje je vodio sa različitim osobama Radončić tvrdi da mu ovaj proces već godinama montira Bakir Izetbegović te čak spominje da ne vjeruje u koalicjiju SDA - SBB te najavljuje da će krenuti u obračun sa Bakirom Izetbegovićem i drugim osobama koje nije imenovao direktno.

Sporno imenovanje Nermane Hadžijahić za ambasadoricu u Sloveniji

Tužilac je pročitao iskaz koji je u Tužilaštvu dao Radončić a koji nije želio potpisati, kao ni njegovi advokati zbog druge osnovane sumnje koja mu se nameće – imenovanje Nermane Hadžijahić za ambasadora u Sloveniji.

Tvrdi da nikada nije nudio korist u zamjenu za usluge te da su sumnje koje mu se stavljaju na teret neosnovane. Tužilaštvo je iznijelo i dokaze u kojima su transkripti SMS poruka koje su međusobno razmijenili Izetbegović i Radončić u kojima Bakir piše "tako mi Boga nemam ništa sa ovim". Radončićeva odbrana zatražila je da se sa Suda na Kosovu pribavi iskaz Azre Sarić.

Tužilac je iščitao telefonske razgovore koje su u periodu od 21. decembra 2015. do 11. januara 2016. godine vodili međusobno Radončić, Dautbašić i Šahman, te Zijad Hadžijahić, koji je uposlenik Ambasade SAD u BiH, te je Sud iz transkripta presretnutih razgovora između Dautbašića i Hadžijahića i Radončića mogao imati uvid u to kako je došlo do imenovanja Nermane Hadžijahić, na mjesto ambasadorice BiH u Sloveniji.

"Ne može meni Bakir montirati 20 godina robije, a ja da mu štitim ženu"

Tužilac Božo Mihajlović je pročitao razgovor između Fahrudina Radončića i doktora Emira Talirevića, koji ga moli da se objavi afirmativni tekst u "Dnevnom avazu" o Sebiji Izetbegović.

"Kasno je sada. Ne može meni Bakir montirati 20 godina robije, a ja da mu štitim ženu. Poslije godinu i po dana, koliko mi pakuje Kelmendija, ide kontraofanziva", ljutito je odgovorio Radončić.

On je još kazao da je Azra Sarić postala nevažan svjedok, da se više neće braniti na krivičnom nego na političkom terenu.

U istom razgovoru kaže: “Oni tri mjeseca zloupotrebavljavu koaliciju, pakuju mu, misle da sam glupan, da ne znam šta rade, a ne znaju da će im se sada sve vratiti“, zaprijetio je Radončić.