BiH
0

Završeno obnovljeno suđenje Aliji Osmiću, izricanje presude 27. juna

FENA
Nakon što su Državno tužilaštvo i odbrana Alije Osmića iznijeli završne riječi na obnovljenom suđenju za zločine počinjene u Bugojnu 1993. godine, Apelaciono vijeće Suda BiH zakazalo je izricanje presude za 27. juni, javio je danas BIRN-Justice Report.

U završnom izlaganju, tužiteljica Slavica Terzić rekla je da je “van razumne sumnje dokazano” da je optuženi Osmić, kao pripadnik Vojne policije Armije BiH (ABiH), premlaćivao i zlostavljao ratne zarobljenike hrvatske nacionalnosti.

“Optuženi Osmić iskazao je upornost u činjenju zločina i zlostavljanju u garaži u naselju Donjići, zatim Marksističkom centru i “BH Banci”. Umjesto da štiti ratne zarobljenike, što je bio njegov zadatak kao vojnog policajca, on ih je maltretirao”, kazala je Terzić.

Tužiteljica je prije iznošenja završne riječi izmijenila optužnicu, te se Osmiću stavljaju na teret zločini nad ratnim zarobljenicima, a ne nad civilima, što je prvobitno bio slučaj.

Terzić je opravdala ovu izmjenu objašnjenjem da su “svi svjedoci potvrdili da su prije zatočenja bili pripadnici Hrvatskog vijeća obrane (HVO)”.

Osmić je u martu prošle godine proglašen krivim što je tokom rata u BiH, kao pripadnik Vojne policije 307. motorizovane brigade Armije BiH (ABiH), u periodu od 18. jula 1993. pa do 19. marta 1994. u garaži privatne kuće u naselju Donjići, Marksističkom centru i prostorijama “BH Banke” postupao suprotno odredbama međunarodnog humanitarnog prava, nanoseći teške tjelesne povrede.

Ovu presudu je Apelaciono vijeće ukinulo te naložilo održavanje obonovljenog suđenja.

Vasvija Vidović, braniteljica optuženog, u završnom izlaganju zatražila je da Sud BiH oslobodi optuženog odgovornosti za zločine u Bugojnu, istaknuvši da su svjedoci optužbe bili “kontradiktorni”.

Braniteljica je dodala da je Osmić bio prisutan u garaži u naselju Donjići, Marksističkom centru i prostorijama “BH Banke”, gdje su u ljeto 1993. godine bili zatvoreni pripadnici HVO-a, ali da nije dokazano da je učestvovao u premlaćivanju zatvorenika.

Govoreći o navodima optužnice da je Osmić pretukao Vlatka Kapetanovića, Marija Glišića i Ivicu Keškića u prostorijama Marksističkog centra, braniteljica je kazala da su svjedoci dali “dijametralno suprotne iskaze”.

“Ispada da je Osmić istovremeno morao biti na tri različite lokacije kako bi premlaćivao istovremeno tri osobe”, istakla je Vidović.

Braniteljica je dodala da, ukoliko Apelaciono vijeće ipak utvrdi Osmićevu krivicu, trebalo bi u njegovu korist cijeniti niz olakšavajućih okolnosti, te koristiti zakon bivše Jugoslavije, koji je, prema njenom mišljenju, blaži za počinitelje od Krivičnog zakona BiH.

“Kontekst počinjenja navodnih zločina je velika olakšavajuća okolnost. U to vrijeme počinjeni su teški zločini nad Bošnjacima u Bugojnu. Pored toga optuženi je otac dvoje maloljetne djece, sarađivao je tokom suđenja sa tužiocem i ranije nije kažnjavan”, rekla je Vidović.