Tužilaštvo BiH
0

Završeno izvođenje dokaza u slučaju Karajić

FENA
Nakon devet mjeseci suđenja, Tužilaštvo BiH završilo je s izvođenjem dokaza protiv Sulje Karajića, bivšeg pripadnika Armije BiH optuženog za učešće u teškim zločinima počinjenim na području zapadne Bosne.

Tužilaštvo je tokom suđenja Sulji Karajiću saslušalo 45 svjedoka i tri vještaka, te uvelo 182 materijalna dokaza. Od ukupnog broja saslušanih svjedoka, 14 ih je iskaz dalo uz mjere zaštite - pod pseudonimom ili iz druge prostorije, uz izmjenu glasa i slike - što su svjedoci tražili plašeći se ponovnog suočenja sa optuženim.

Statusna konferencija na kojoj će Odbrana iznijeti svoj prijedlog za dokazni postupak predviđena je za 27. novembar.

Odbrana je ranije najavila da će saslušati 30 svjedoka, te dva vještaka.

Suljo Karajić zvani Hodža, bivši komandir Drugog voda Vojne policije 505. viteške motorizovane brigade Petog korpusa Armije BiH (ABiH), optužen je za niz zločina nad ratnim zarobljenicima i civilima počinjenih od augusta 1994. do febuara 1995. godine na području zapadne Bosne.

Zločini koji se Karajiću stavljaju na teret počinjeni su tokom oružanog sukoba između pripadnika Petog korpusa ABiH i Narodne odbrane Autonomne pokrajine Zapadne Bosne (NOAPZB). U septembru 1993. godine, Fikret Abdić je, protivno Ustavu Republike BiH, uspostavio Autonomnu pokrajinu Zapadnu Bosnu i Narodnu odbranu. Zbog učešća u zločinima počinjenim u BiH, Abdić je u Hrvatskoj, čije državljanstvo posjeduje, osuđen 2005. na 15 godina zatvora.

Nakon što je Sud BiH potvrdio optužnicu, Karajić se izjasnio da se ne osjeća krivim za zločine počinjene u zapadnoj Bosni.

Suđenje mu je počelo sredinom marta, javio je danas BIRN-Justice Report.