BiH
0

Završeni prijevremeni izbori za načelnike opština

SRNA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
U osam opština u BiH, Bihaću, Srpcu, Vukosavlju, Srebreniku, Osmacima, Šekovićima, Donjem Žabaru i Vogošći, završeni su prijevremeni izbori za načelnike.

Iz Centralne izborne komisije BiH ranije su naveli da očekuju da će oko 22 sata imati preliminarne nezvanične rezultate na osnovu podataka opštinskih izbornih komisija.

Pravo glasa u svih osam opština imalo je ukupno 145.226 birača, uključujući redovne birače koji glasaju u odsustvu i putem pošte. 

Na prijevremenim izborima za načelnike opština do 15 sati u Bihaću je glasalo 26,32 posto birača, Srpcu 39,45, Odžaku/Vukosavlju 39,57 posto, Orašju/Donjem Žabaru 62,93, Srebreniku 30,64, Kalesiji/Osmacima 49,44, Šekovićima 46,44 i Vogošći 23,25 posto birača, saopšteno je iz Centralne izborne komisije BiH

Centralna izborna komisija (CIK) BiH raspisala je 15. novembra prijevremene izbore za načelnike u opštinama Osmaci i Šekovići zbog opoziva načelnika izglasanog na referendumu, a u ostalih šest opština zbog prestanka mandata načelnicima koji su preuzeli neki drugi mandat osvojen na prošlogodišnjim opštim izborima. 

Na izborima za načelnike osam opština učestvovalo je ukupno 25 kandidata i to u Bihaću, Srebreniku, Osmacima i Vogošći po četiri, Donjem Žabaru tri, te Srpcu, Vukosavlju i Šekovićima po dva kandidata. 

Procijenjeno je da će izbori koštati oko 65.000 KM, a, u skladu sa Izbornim zakonom BiH, prijevremene izbore finansiraju opštine u kojima se provode izbori.