BiH
0

Završeni dvodnevni pregovori Irana i Rusije

FENA
Ruski i iranski dužnosnici završili su u utorak dvodnevne pregovore o prijedlogu Rusije da obogaćuje uran za Teheran bez znakova napretka, ali će se pregovori nastaviti u Iranu, javili su ruski mediji.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov naglasio je da se pregovori nastavljaju. "Bio bih oprezan u korištenju termina 'neuspjeh' ili 'nazadovanje' dok pregovori traju", rekao je Lavrov, prenijeli su mediji.

Čelnik ruske Agencije za atomsku energiju Sergej Kirijenko otputovat će u posjetu Iranu u četvrtak radi daljnjih razgovora koji se smatraju posljednjom šansom Irana da izbjegne međunarodne sankcije zbog sumnje da želi izraditi nuklearno oružje.

"Rusija čini sve kako bi Iran dobio mogućnost izlaza iz složene situacije mirnim, konstruktivnim putem. U Iranu će se nastaviti pregovori za obogaćivanje urana na teritoriju Ruske Federacije", rekao je Kirijenko novinarima u utorak, a prenijela je RIA Novosti.

Lavrov je rekao nakon razgovora u ponedjeljak kako bi Iran trebalo da obnovi moratorij na obogaćenje urana, koji je prekinuo prošlog mjeseca, i ublažiti zabrinutost međunarodne zajednice zbog njegovih nuklearnih aktivnosti kako bi izbjegao intervenciju Vijeća sigurnosti UN-a.

Čelnik iranskog izaslanstva Ali Hosseinitash, prenosi hina, kazao je u telefonskoj izjavi za iransku državnu televiziju iz Moskve da su razgovori bili pozitivni i konstruktivni te da će se nastaviti.