BiH
50

Završene pripreme za dženazu u Potočarima: Nevine žrtve genocida čekaju vječni smiraj

Piše: E.S.H.
Foto: F. K./Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
U Memorijalnom centru Srebrenica-Potočari je sve spremno za ukop 175 žrtava srebreničkog genocida, potvrdio je za Klix.ba direktor Mersed Smajlović.

Kolona s posmrtnim ostacima 175 srebreničkih žrtava krenula je jutros u 10 sati iz JKP Gradska groblja Visoko prema Potočarima, gdje su stigli u popodnevnim satima.

"Shodno planu organizacionog odbora i planu Memorijalnog centra, pripreme za dženazu su završene. Ostalo je još nekoliko popravki na grobnim mjestima, ali to nije nikakav problem. Nadamo se da ćemo na dostaojanstven način obaviti glavnu ceremoniju, a to je dženaza i ukop 175 žrtava genocida", rekao nam je Smajlović.

Pozvao je sve koji dođu na dženazu da se pridržavaju uputa koje budu davale nadležne osobe, pripadnici policije i redari koji će biti angažovani na osiguravanju sigurnosti.

Danas se u Memorijalnom centru vide iskopani mezari u kojima će u petak, 11. jula, svoj konačni smiraj naći još 175 žrtava srebreničkog genocida. Tabute sa posmrtnim ostacima će u bivšoj Fabrici akumulatora u Potočarima danas su dočekali majke, sestre, tetke i poneki muški član porodice ubijenih Srebreničana.

Smajlović je podsjetio i da će na 19. godišnjicu biti ukopano 15 maloljetnika i 13 žrtava koje su u vrijeme ubistava imale više od 60 godina. Uz dosad ukopanih 6.066 žrtava genocida nad Bošnjacima Srebrenice 1995, na 19. godišnjicu genocida, smiraj će naći još 175 žrtava.