UNDP
0

Završene deminerske aktivnosti na Vidikovcu

FENA
Povodom završetka deminerskih aktivnosti na Vidikovcu, tradicionalnom izletničkom dijelu Trebevića, u četvrtak, 5. novembra, bit će održana pres-konferencija.

Na pres-konferenciji koja će biti održana na Vidikovcu, planirano je obraćanje ministra civilnih poslova BiH Sredoja Novića, ambasadora Kraljevine Švedske Bosse Hedberga i v.d. rezidentnog predstavnika UNDP-a u BiH Petera van Ruysseveldta.

Događaju će prisustvovati predstavnici SIDA-e (Švedska međunarodna razvojna agencija), UNDP-a Projekt integriranog protuminskog djelovanja (IMAP), BHMAC-a, donatori koji su učestvovali u deminiranju Trebevića (SAD, Njemačka, Mađarska, Švicarska, UK, Općina Stari Grad), te predstavnici lokalne zajednice (Općina Stari Grad, Istočno Sarajevo, Grad Sarajevo), saopćeno je iz UNDP-a.

Integrisani program protuminske akcije (IMAP) sarađuje sa vlastima BiH od 2004. godine na konsolidaciji državnih kapaciteta za protuminsko djelovanje za efikasnu dugoročnu koordinaciju protumnskim aktivnostima u zemlji. Projekat je za cilj imao revitalizaciju socio/ekonomskih aktivnosti kroz deminiranje područja od razvojnog značaja za lokalne zajednice.

Projektne aktivnosti su implementirane u period od 2004. do 2009. godina, dok je datum oficijelnog završetka projekta 31. decembar 2009. godine. Ukupni budžet programa za pet godina je iznosio 10,5 miliona američkih dolara.