BiH
0

Završena vjersko - kulturna manifestacija "Lastavica"

Piše: E. B.
Više hiljada vjernika i gostiju okupilo se danas na vjersko-kulturnoj manifestaciji "Lastavica 2011.", održanoj na istoimenom dovištu i zborištu na tromeđi općina Zenica, Kakanj i Zavidovići.

Svi predprogrami, koji su protekla tri dana organizovani u Zenici, Vrandučkoj tvrđavi i selu Arnauti bili su samo uvod u veliko narodno okupljanje na platou dovišta Lastavica gdje je, danas nakon podnevne molitve, tradicionalnim učenjem "Lastavičke dove", koju je kazao profesor Mahmut ef. Karalić, završena ovogodišnja manifestacija.

U okviru vjerskog programa gosti su čuli i besjede glavnog muftije Islamske zajednice u Srbiji Muamera ef. Zukorlića i muftije zeničkog Ejuba ef. Dautovića, a molitveni dio ovogodišnje manifestacije vodio zamjenik reisu-l-uleme Ismet ef. Spahić.

Okupljanje vjernika na Lastavici datira još iz vremena bogumila koji su prvog ponedjeljka u mjesecu avgustu na prigodan način zahvaljivali Bogu na prinosima koje im je ta godina donijela.

Dolaskom Osmanlija na ove prostore, 1463. godine, ranije bogumilsko zborište preraslo je u dovište muslimana, a godine 1947. komunističke vlasti zabranile su vjerski dio manifestacije, pa je okupljanje na Lastavici pretvoreno u općenarodno veselje.

Prvobitnu formu okupljanje na Lastavici počelo je vraćati krajem prošlog stoljeća, a 1996. godine Islamska zajednica BiH saglasila se sa organizovanjem vjerskog programa na proplanku udaljenom 24 kilometra od Zenice.